Kodak ще представят следващото поколение Prosper на drupa 2012

1403

Следващото поколение високоскоростни мастиленоструйни преси Prosper 6000XL ще e един от десетте нови или обновени продукти, които ще бъдат показани от производителя на drupa 2012. На изложението ще дебютира и T-Press – машина за печат на книги, разработена съвместно с Timsons.

6000XL е четирицветна преса със скорост на печат 300 метра в минута. Тя е предвидена за месечно натоварване от 160 милиона страници A4. Тази машина е поредният представител на еволюиращата продуктова гама Prosper. Печатната система е предназначена за производство на рекламни материали, директна поща и за нуждите на клиенти от издателския бизнес.

Машината предлага максимална линиатура от 175lpi при скорост 195 метра в минута или 133lpi при 300 метра в минута. Според Kodak, новата система има до 31% по-висока ценова ефективност от 5000XL. Сред най-интересните нововъведения е модула за предварителна обработка на хартията, която позволява печат върху обикновена хартия, с или без покритие. Според производителя, това може да доведе до икономии между 10 и 60% в сравнение с използването на специално обработена хартия за мастиленоструен печат.
Вицепрезидентът на продажбите на Kodak Digital Printing Solutions Eric Owen описа системата за предварителна обработка на хартията като „истинско комерсиално устройство”, което осигурява цялостно и равномерно покритие на хартията.

Тази технология е „заета” от платформата Nexpress, която вече може да печата с метално златно мастило, да постига перлен ефект, както и неоново розово чрез пета печатна секция. Златният ефект се постига чрез нанасяне на покритие, което съдържа метални частици, върху което се нанася слой мастило. Технологията е базирана на системата за обемен печат на Kodak.

Owen каза, че повечето потребители на Nexpress използват петата секция за лакиране, но тя позволява и добавяне на червено, зелено или синьо за разширяване на цветовата гама. Kodak планират да предложат Nexpress с шест печатащи модула, за да не се налага на печатниците да избират между по-широкото цветово пространство или специални ефекти и възможността за лакиране.

Междувременно, компанията оповести партньорството си с британските производители на печатни машини Timsons за T-Press, която използва Stream технологията на Kodak. T-Press е печатна система, предназначена за производство на между 5 и 14 милиона черно-бели книги годишно.

Максималната ширина на ролата, върху която печата е 1 350 милиметра, скоростта й е до 200 метра в минута. Машината е монохромна, двустранна и може да произвежда книги с различни формати като бъде съчетана с разнообразни решения за довършителни работи на Timsons (като T-Book/T-Fold). T-Press също ще направи дебюта си на drupa 2012.

Източник: graphics.kodak.com
Текста написа: Мартин Новев

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.