Sonora подобрява финансовите резултати на Kodak

1877
Sonora подобрява финансовите резултати на Kodak

Безпроцесните пластини Kodak Sonora отбелязаха ръст от 212% на годишна база и компанията планира да добави мощности за производство на 15 милиона квадратни метра от пластините през 2015.

Изпълнителният директор на Kodak Jeff Clarke каза: „Имаме ръст при пластините за пръв път след 2011 и очевидно отнемаме пазарен дял от конкурентите си, както на глобално, така и на регионално ниво. ” 

 

 

Kodak в момента има над 2000 клиенти, които използват Sonora. Новите клиенти от миналия септември насам са около 800.

„В последните пет месеца създадохме почти 40% от съществуващата клиентска база на Sonora. Можем да продаваме тези пластини на добра цена защото съотношението им цена-ефективност е много добро,“ добави Clarke. Компанията добавя производствени мощности за още 15 милиона кв. м. в Кълъмбъс, Джорджия, които ще работят за нуждите на американския пазар. Окрупняването на производството на пластини стана причина за затварянето на завода в Лийдс, Великобритания.

Clarke подчерта позитивният ефект на високия марж на бизнеса с експонатори и форми Flexcel NX за пазара на опаковки, както и на този с високоскоростните инкджет преси. Продажбите на кишета Flexcel са нараснали с 38% и компанията е инсталирала повече от 400 системи до края на 2014.

Kodak са инсталирали осем мастиленоструйни преси Prosper през 2014, с което общият им брой достига 39. Очакванията на компанията са да продаде още 25 машини през тази година. „Броят отпечатани с Prosper страници продължава да се увеличава драматично,“ заяви Clarke „През 2015 ръстът е 50%, с 5 милиарда отпечатани страници.“

Kodak загуби около 40 милиона долара от мастиленоструйния си бизнес през миналата година, но Clarke очаква да излезе на нулата и „може би малко отгоре“ тази година. Нетната загуба на компанията за миналата година беше 118 милиона долара, с 411 милиона по-малко от тази за 2013.

 

Източник: Kodak
Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.