Бързото и качествено обслужване на клиентите ни се постига с много знания, опит и автоматизирани процеси

1339
Бързото и качествено обслужване на клиентите ни се постига с много знания, опит и автоматизирани процеси

Интервю с Благовест Димитров, сервизен инженер Производствен печат, Коника Минолта България.

 

 

В направените от екипа ни интервюта с клиенти на Коника Минолта България често чуваме, че са много доволни от сервиза на доставчика си. Затова решихме да се срещнем с един от сервизните инженери на компанията, който да ни разкаже повече от кухнята и какво стои зад успешното обслужване на печатници и рекламни агенции.

 

Разговаряме с Благовест Димитров, който има общ опит 15 години с марката, от които 4,5 години в Коника Минолта България на длъжност Сервизен инженер производствен печат.

Той е инсталирал и сервизирал първите черно-бели и цветни производствени машини bizhub PRO 1050 и bizhub PRO 6500 у нас.
Добрият сервиз реагира веднага
Благовест: Сервизният екип на Коника Минолта България за производствените машини сме двама души в София и един обучаващ се; един в Пловдив, двама във Варна, един в Шумен.

Реакцията при сервизен проблем е задължително в рамките на 8 работни часа. Преди това клиентът е получил обаждане от нас, за да преценим дали можем да помогнем дистанционно или е необходима намесата ни на място.  Това е особено важно за клиентите ни с производствени машини, защото ако при офис сегмента спирането на устройствата им няма да е толкова фатално, при една печатница или рекламна агенция, която печата поръчка обвързана със срокове, това може да доведе до пропуснати ползи за бизнеса им и загуба на техни клиенти. Ние разбираме това и се стараем да поддържаме високи стандарти.

Когато се работи в производство проблемите са най-разнообразни – механични, нужда от настройка, нужда от почистване, операторски грешки. Най-трудното е диагностиката на проблема. Софтуерно рядко се случват аварии, защото регулярно се правят ъпдейти или преинсталация и там изненадите са сведени до минимум. Обикновено клиентите ни разчитат на нас за това и нещата са под контрол.

Организация на склада
Благовест: Най-важното при организацията на сервиза ни е превенцията. За да гарантираме навременна намеса, поддържаме в склада ни в България всички нужни части, които да гарантират непрекъснатост на производствения процес на нашите клиенти. Всички останали части се доставят в рамките на следващия работен ден от хъбовете ни в Европа.

Чрез нашата ERP система и свързаните към нея сателитни приложения подсигуряваме наблюдения на устройствата 24/7. Това позволява бърза и навременна реакция от наша страна и профилактика на машините, което води до минимизиране на възникнали сервизни проблеми. Системата е свързана с машините и при проблем автоматично се генерира сервизна заявка с кода на проблема, още преди клиентът да ни се обади. По този начин, можем да намалим времето за констатация на евентуален проблем.

 

Също така системата има точна статистика за частите, които предстои да се сменят и ние ги доставяме точно навреме. Вътрешно сме автоматизирали и процеса по генериране на сервизна заявка, приключване и отчет към клиента за извършената работа. За това ни помага специално разработено приложение Mobile technician, достъпно през телефон, таблет или компютър. Като цяло мога да кажа, че за да обслужим максимално бързо и качествено нашите клиенти, освен опита и знанията, които има всеки сервизен инженер, ни помага и солидната автоматизирана и дигитализирана структура, която сме изградили през годините.

Нивото на сервизното обслужване и клиентите
Благовест: Офисите на Коника Минолта България в София, Варна и Пловдив поддържат постоянна връзка с клиента, а сервизните ни екипи са мобилни в цялата страна.

 

Сервизните техници се обучават старателно и в дълбочина. Личното ми мнение е, че са необходими поне 5 години, за да бъде един сервизен техник специалист. Konica Minolta предлага много добре структурирана система за обучението им, разделена на различни нива. Само за първо ниво на обученията се преминава през 10 -15 изпита. Отделно за всеки модел машина има продуктови обучения, които се провеждат 2-3 пъти годишно в малки групи за сервизни инженери от различни държави.

По този начин ние можем не само да вършим работата си добре, но и да отговорим на високите изисквания на нашите клиенти. Не е тайна, че операторите, които работят с производствените машини, ги познават много добре, работейки с тях ежедневно. Те също са обучени и с опит, защото рядко работодател би поверил скъпо производствено оборудване на оператор без знания и опит.

 

Разбира се, при производствените машини не е добре операторите да ги ремонтират сами, защото барабаните например, ако се повредят, има нужда от намесата на сериозен специалист.  Но ние се стремим винаги да бъдем на разположение, да обучаваме клиентите как да работят и да се грижат за машините си, а за сериозните проблеми да разчитат на нас.

Ние сме сервизни техници, но хората работят с хора, а не с машини.
Благовест: При покупката на нова производствена машина ще работим с този клиент поне 4-5 години и е в интерес на работата да изградим добра атмосфера на съвместна работа и взаимопомощ от самото начало.

Аз, например, държа на второ непланирано посещение след инсталация на нова машина, за да съм сигурен че всичко е наред с новото оборудване, мога да отговоря на възникналите въпроси и работата на машината е безпроблемна. Изграждането на доверие и добри отношения е най-важното в нашата работа, за да бъдем екип с клиента и винаги да сме му полезни.

Случките в работата с клиенти
Благовест: Има много и се случват постоянно, но не мога да конкретизирам някоя. Интересна е комуникацията с клиентите. Например офсетовите печатници, които купуват първите си дигитални производствени машини, обикновено са приятно изненадани, когато са посещавани от сервизния си техник за сервизна профилактика. До момента с офсетовите си машини са свикнали да ремонтират сами или да разчитат на скъпо платени техници, когато проблемът е нерешим за тях. При дигиталните печатници, които имат опит от работата с нас, се усеща спокойствието, че ние имаме грижата за всички сервизни детайли и те могат да се фокусират върху печата. И аз лично вярвам, че няма нерешим проблем – за евентуални екстремни ситуации може да се наложи да се смени машина или при спешна поръчка, могат да разчитат дори на нашия шоурум, за да отпечатат поръчка и да я доставят на клиента си.

Интервюто взе: Десислава Тодорова

Име: Десислава Тодорова

Професионален опит: Познава печатния бранш по-добре от страната на клиента. Над 10 години се занимава с организацията на рекламни кампании, медия планиране, събития и продажба на реклама. Образованието по "Масови комуникации" в НБУ със специалност "Продуцентство" й дава възможност да се занимава с рекламните кампании на големи концерти и събития. Има стаж в БТА като репортер - мястото, на което е научила как се пишат новините.

Настоящи занимания: В последните 15 години се е посветила на портала Printguide.info и свързаните с него сайтове. През повечето време се занимава с продажби на рекламните площи, но не малка част от времето си отделя в създаване на новите проекти към портала.
Създател на печатните издания "Принт идея", "Dotbrain - пътеводител на пазара на труда в печата и рекламното производство".

В свободното си време: активен блогър и любител-градинар.