Интервю: Листов инкджет печат с KM-1

1142
Интервю:  Листов инкджет печат с KM-1

Томаш Вишневски, консултант Производствени решения, Коника Минолта България.

 

Какво може  да прави днешната листова мастиленоструйна технология? Как тази технология еволюира на пазара след представянето си? (например, в сравнение с други технологии като офсета.)

След представянето на нашата система KM-1 изминахме дълъг път за кратко време. Вече знаехме, че листовият UV инкджет  наистина ще даде на печатната индустрия истинска алтернатива на офсета,  тъй като променящите се потребности на клиентите поставят доходността под увеличаващ се натиск. Докато печатната индустрия продължава да се развива, с по-къси тиражи и все повече поръчки, въпросът, който всички си задават е: Как да се справим с тази тенденция.

Листовият мастиленоструен печат позволява на потребителя да съчетае съществуващото оборудване за облагородяване и довършване с офсетовото качество на LED UV инкджета за постигане на максимален ефект. Зашеметяващо офсетово качество без промяна от поръчка на поръчка и в рамките на тиража може да бъде постигнато с помощта на патентованата технология на Konica Minolta Dot Freeze.

Със значителния брой инсталации, които имаме на пазара, сме щастливи да чуем от клиентите си, че KM-1 наистина изпълнява обещанието си:

„Тази машина има перфектна резолюция и стабилност на цветовете. Тъй като сега имаме това безкомпромисно качество с KM-1, можем да конкурираме директно офсетовите печатници.“ (Michał Rejnowski, изпълнителен директор, Totem, Полша)

“Вярваме, че инкджетът е бъдещето, благодарение на скоростта, надеждността и медиите, които можете да печатате на машината. Той наистина е хибрид между дигиталния и офсетовия печат.“ (Leon Wilson, директор, Revolution Print, Австралия)

“Нашата QSD ISO 12647-8 сертификация гарантира, това, което ние и клиентите ни вече знаем – че резултатите от Konica Minolta AccurioJet KM-1 са  много впечатляващи и поддържат много възможности за бизнес развитие.“ (Daniel Baier, управител, Rehms Druck)

Ние сме свидетели на еволюцията на технологията от гледна точка на приложенията и използването ѝ от нашите клиенти. Заедно с клиентите си, все още сме в процес на откриване на многобройните възможности, предлагани от уникалната KM-1 технология.

 

 

Какви са очакваните технически подобрения на технологията в бъдеще?
Konica Minolta AccurioJet KM-1 е нашата флагманска B2+ листова UV мастиленоструйна преса. С прякора „Швейцарското ножче“ на печатната индустрия, защото има толкова много приложения, машината може с лекота да бъде интегрирана в средата на офсетовия или на цифровия печат. Способна да отпечатат 3000 листа B2 в час, тя поддържа тънки 0.06 материали за печат до такива с дебелина 0.6 mm. Това позволява голям брой приложения, от директна поща до опаковки и печат на специализирани материали, като пластмаси и фолиа за приложения като карти за лоялност.

LED UV  инкджет технологията „Dot Freeze Technology ®” на Konica Minolta осигурява перфектен регистър на точките и изключителна стабилност на изображението. Този процес „замразява“ капката мастило и осигурява перфектно напасване на цветовете и висока стабилност на резултата.

 

 

Притежаваме способността да контролираме и „замразяваме“ мастилените капки върху всяка стандартна медия за офсетов печат. Това позволява перфектно съвпадение на цвета и стабилност на изображението, но носи и много други предимства, като това, че не необходимо използване на скъпи, предварително обработени медии за инкджет печат или предварителна обработка на хартията. Премахването на времето за подготовка също е възможно, което позволява избягване на разходите за подготовка и увеличава прага, над който офсетовият печат е рентабилна алтернатива.

В по-широк контекст, знаем, че дигиталният работен процес ще става още по-важен в бъдещето, с Интернет на нещата и Industry 4.0 моделите. Предизвикателството сега е да приложим технологията на дигиталното производство към дигиталния печат.

Колко инсталации има в Европа и по света на AccurioJet KM-1?
Имаме силна и нарастваща база инсталации по целия свят с разнообразна клиентска база, които използват високопроизводителната и стабилна B2+ цифрова платформа. Те варират от някои от най-големите цифрови производители на фотоалбуми и книги, производители на рекламни материали и директна поща, които използват предимството на това, че, докато цените на хартията се покачват, те могат да изберат стандартни офсетови хартии, с или без покритие и да ги използват без предварителна обработка.

Кога AccurioJet KM-1 излезе на пазара?
Konica Minolta AccurioJet KM-1 беше официално представена на drupa 2016.

Кой е основният сектор и приложения, към които са ориентирани листовият инкджет печат и AccurioJet? Кои са потребителите/печатниците?
Ключовите ниши са онлайн печатници, производители на рекламни материали, книги и опаковки. UV инкджетът, обаче, може да печата на много различни материали, което разширява потенциалните приложения и го прави предпочитана технология.

Къде виждате най-важният потенциал на листовата инкджет технология? В кои сектори очаквате да е най-големият ръст на тази технология?
Можем да видим много посоки за растеж пред UV LED инкджет технологията, но печатът на книги е важен сектор, който бележи ръст. Клиентите ни са най-големите новатори. Един пример е ръста на пазара за книги, за висококачествени книги, които съчетават различни материали за печат. Те са допълнени с продуктовата гама на MGI с приложения като цифров лак и топъл печат. Това увеличава добавената стойност на книгата.

В  контекста на AccurioJet KM-1, какво можете да кажете за техническите спецификации на мастилата (UV, на водна основа, пигментни…) инкджет глави и хартия (какви материали за печат да използваме, нужна ли е предварителна обработка? Има ли модул за предварителна обработка или не…)?
Едно от уникалните предимства на AccurioJet KM-1 е способността му да печата моментално сухи, равни листове, без да използва предварително обработена хартия или вградена система за обработката ѝ в машината. Патентованата технология Dot Freeze, която съчетава инкджет главите на Konica Minolta и HS UV мастилата на компанията с интелигентна обработка, позволява изключително качество и рязкост на текста с малък кегел, както и плавно възпроизвеждане на преливки във всички нюанси.   

Машината може да предложи напълно автоматизиран двустранен печат. За това не са необходими специални и скъпи типове хартия, защото тя няма нужда от предварителна обработка. Възможността за печат на структурни хартии, задача, която е трудна за офсетовия или електрофотографския печат, е едно от уникалните предимства на UV мастиленоструйната система. Тя е безконтактна, което ѝ позволява да печата върху разнообразни материали. Сред тях са стандартна хартия за офсетов печат,  което значително помага за увеличаване на съвместимостта с хартиите и съкращава времето за преминаване от една поръчка към друга. Това става  чрез премахване на нуждата от складиране на различни видове хартия и намаляване на броя производствени процеси. AccurioJet KM-1 може да печата суперобложки за книги, менюта с три или четири гънки и брошури.

 

 

Какви са разликите/предимствата между UV мастилата  и тези на водна основа?
От гледна точка на печатниците, основното са разходите и производителността. Печатът с патентованата Dot Freeze технология гарантира, че печатницата ще постигне високо качество и повторяемост в рамките на поръчката и между различните поръчки. Очевидната голяма разлика с мастилата на водна основа е фактът, че UV мастилото се изсушава моментално и позволява незабавно довършване на поръчката.

Вярваме, че  има пазар и за двете технологии.  Да, инкджетът с мастила на водна основа е относително евтин, но той има проблеми с процеса на сушене, изисква топлина или допълнителни процеси, за да може листът да остане плосък. Солвентните мастила изискват премахване на разтворителя след трансфера – процес на съхнене, който отнема време и намалява ефективността, защото около 40% от базата на мастилото се губи при сушенето или изпичането.

UV мастилата не съхнат във въздуха. Те не притежават свойството да се изпаряват и то не им е нужно. Подобно на течна пластмаса, те реагират само на излагане на UV радиация, която води до преминаване от течно в твърдо агрегатно състояние. Това означава, че 100% от обема на мастилото се използва, което гарантира ярки цветове и стабилно цветовъзпроизвеждане.

Затова изборът  на правилната технология изисква задълбочен анализ на крайния продукт. Материали за печат, довършване, изисквания за качество, всичко има значение.

Машината печата ли двустранно?  Колко цвята използва?
AccurioJet KM-1 печата в двустранен или едностранен режим и печата с четири цвята – CMYK.

Каква е производителността на AccurioJet KM-1?
До 3000 листа в час при едностранен печат (1500 двустранно) е постижима скорост на гама материали за печат с d AccurioJet KM-1. Това е производствена система, която  може лесно да бъде интегрирана в офсетова и дигитална производствена среда. Всичко това е постижимо с помощта на уникалните високорезолюционни печатащи глави на Konica Minolta, 1800IS, които осигуряват реална разделителна способност от 1200×1200 dpi. Дебелината на листа е между 0.06 и 0.6 за едностранен печат и 0.06 до 0.45 за двустранен. Максималният формат на хартията е 585x750mm.

Как оценявате качеството и производителността на листовата мастиленоструйна технология в сравнение с офсета?
Фактът, че клиентите ни сега прехвърлят висококачествения печат от офсета към KM-1 ми казва, че имаме платформа, която конкурира офсетовото качество – както от гледна точка на качеството, така и, още по-важно, от търговска гледна точка. Но последната дума е на клиентите ни, които ни казват, че качеството на печат на AccurioJet KM-1 е толкова добро, колкото на офсета, както споменахме по-рано.

Очаква ли се някакво ново развитие в бъдеще?
Част сме от индустрия, в която единственото постоянно нещо е промяната. Konica Minolta, като световен технологичен лидер, постоянно разработва нови продукти и софтуер. Докато се ориентираме към drupa 2020, можете да сте сигурни,  че сме планирали много изненади, които отново ще поставят стандарти в печатната индустрия.

Какво е KM-C press? На каква технология е базирана и кои са целевите пазари/приложения/клиенти? Кога тази преса ще излезе на пазара?
KM-C беше показана на drupa като концептуален прототип за пазара на опаковки. От дискусията на шоуто и маркетинговите прозрения той ни помогна да преразгледаме подхода си към този пазар. Продължаваме да работим по стратегията си, но все още не сме готови да я разкрием.

 

Източник: Коника Минолта България

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.