Коника Минолта България и Артлайн Студио показаха как се печатат книги при поискване

3202
Коника Минолта България и Артлайн Студио показаха как се печатат книги при поискване

На специално събитие в печатната си база, Артлайн Студио показаха колко лесно, бързо и удобно е отпечатването на книги при поискване с дигиталните решения на Konica Minolta.

 

Издателят и собственик на Артлайн Студио, Христо Коцев направи демонстрация на цялостния работен процес по отпечатването на книга посредством дигитален печат. В рамките на минути една книга беше отпечатана, нарязана и залепена пред поканените гости.

 

Издателство Артлайн Студио издава средно по 30 заглавия на година и в последните три години Христо Коцев се е доверил на оборудването за печат на Konica Minolta.

 

Притежава две машини – черно-бяла производствена машина bizhub PRESS 1052 и цветна производствена машина bizhub PRO C1060L, които първоначално използва за собствени нужди, но вече предлага и печат на книги при поискване за различни издателства и крайни клиенти. Оборудването за довършителни операции е биндер и ламинатор. Студиото разполага и с двама специалисти предпечат. С тази стройна организация на работа студиото печата книгите бързо и по най-оптималния начин.

 

 

Христо Коцев изрази удовлетворението си от работата с дигиталните производствени машини Konica Minolta, които му дават бързина и гъвкавост в работата с клиенти и същевременно намаляват разходите за склад и зареждане с материали. Допълнителните възможности като персонализация и добавена реалност дават нови възможности за разработване на допълнителни услуги и продукти. Според него нишата за печат на книги при поискване е все още неразработена на нашия пазар.

 

Елена Дречева, управител на Коника Минолта България представи интересна статистика за развитието на печата на книги. Според извадка на НСИ, издадените книги и брошури по признак „предназначени за литература“ през 2015 година са разпределени по следния начин:

  • 32.6% – художествена литература
  • 19.9% – научна литераура
  • 17.3%  – учебна литераура
  • 16.3% – популярна литераура
  • 9% – литераура за деца и юноши
  • 4.9% други

А ето как изглежда пазарът на книги в Европа в последните две години.

 

 

Очаквайте повече информация и разказ за работата на Артлайн Студио в блога ни за дигитален печат TheDigitalPrint.info.

Име: Десислава Тодорова

Професионален опит: Познава печатния бранш по-добре от страната на клиента. Над 10 години се занимава с организацията на рекламни кампании, медия планиране, събития и продажба на реклама. Образованието по "Масови комуникации" в НБУ със специалност "Продуцентство" й дава възможност да се занимава с рекламните кампании на големи концерти и събития. Има стаж в БТА като репортер - мястото, на което е научила как се пишат новините.

Настоящи занимания: В последните 15 години се е посветила на портала Printguide.info и свързаните с него сайтове. През повечето време се занимава с продажби на рекламните площи, но не малка част от времето си отделя в създаване на новите проекти към портала.
Създател на печатните издания "Принт идея", "Dotbrain - пътеводител на пазара на труда в печата и рекламното производство".

В свободното си време: активен блогър и любител-градинар.