Коника Минолта навлиза на пазара за дигитален печат на етикети

2720
Коника Минолта навлиза на пазара за дигитален печат на етикети

Не е тайна, че промените, които се наблюдаваха преди няколко години при комерсиалния печат, сега се случват и в пазара на етикети – печатът на етикети се измества все повече към дигиталния печат.

Bizhub Press C71cf

 

Тази тенденция се очаква да се запази и в следващите няколко години. Лидерът в производствения печат Коника Минолта (според излседване от 2013 година) взе решение да навлезе в този сектор в началото на 2016 година, чрез машината за дигитален печат на етикети – bizhub Press C71cf.  Тя е на финален етап от разработка и тестване.

Печат на етикети – пазарът се променя
Маркетингово проучване на института Smithers Pira потвърди за очакван огромен ръст в дигиталния печат при опаковките и етикетите. Броят отпечатани страници се очаква да нарастне от 64 милиарда страници А4 за 2014 година до 112 милиарда през 2017 година, което е ръст от 75% за 3 години.

В същото време изискванията към отпечатването на етикети се променят. Клиентите се възползват от новите възможности при печата и поръчват същия брой опаковки, но разбити в по-кратки тиражи, с различни визии, които се очаква да бъдат произведени в по-кратък срок. Изследване от 2012 година посочва, че около 60% от тиражите са в обем по-малък от 10 000 бройки. Не трябва да подминаваме и тенденцията за персонално етикетитане, което може да се постигне единствено чрез дигитален печат на променливи данни.

Световната премиера предстои – Първата дигитална машина на Коника Минолта за печат на етикети
Коника Минолта е идентифицирала дигиталния печат на етикети като пазара с най-голям потенциал за развитие, поради което ще представи своята първа производствена дигитална машина за печат на етикети – Bizhub Press C71cf.

„Към момента търсенето на изпълнители за къси тиражи става все по-често, но традиционният печат не може да изпълни тези поръчки на конкурентни цени. Нашето решение Bizhub Press C71cf ще може да изпълнява кратки и средни по обем тиражи на конкурентна цена, за кратко време и възможност за печат на променливи данни. Машината ще бъде лесна за използване.” Това казва Toru Suda – главен мениджър в отдела на Коника Минолта за производствен печат.

Новият модел на Коника Минолта ще печата със скорост от 13,5 метра в минута и ще може да работи, както със самозалепващи, така и с други хартии за етикети.

Освен Bizhub Press C71cf, много скоро се очаква от Коника Минолта да представят и своята мастиленоструйна машина KM-1, както и други интересни решения за печат.

Източник: Коника Минолта България
Текста написа: Антон Даскалов

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/