60 процента от компаниите в печатния бранш са в застой

1920
60 процента от компаниите в печатния бранш са в застой

Това стана ясно на провелото се събитие на Konica Minolta, в което представиха глобално проучване за тенденциите в бранша на консултантската агенция Printfuture.

Събитието се проведе в Suite Hotel в София и събра на едно място клиенти и партньори на доставчика на дигитални производствени решения.

 

Проучването беше представено от Иван Иванов, Конулстант Производствени решения и е направено по поръчка на Konica Minolta от независимата агенция Printfuture и очертава тенденциите за развитие на дигиталния печат в световен мащаб. 

 

Статистиката показва, че печатниците в световен мащаб са под натиска на интернет в последните години. Едва 20% от тях са успели да се адаптират в последните години и са успяващи компании. 40% от печатниците в зоната на опасност може да изчезнат, а 20% са в беда. Очевидно е, че за средните 60% е налице възможност за разработване на нови услуги и развитие на бизнеса, но това изисква коренно преосмисляне на нещата, които един доставчик на печатни услуги може да предложи през 2016.

 

 

Иван Иванов показа тенденциите от проучването, че дигиталният печат бележи ръст, но е масова стока, която за съжаление се избира само по цената, защото самите печатници не успяват да придадат истинска стойност на печата и прибягват до конкуренция по метода „разходи плюс“.

 

Също така печатните услуги са под силен натиск на многоканалната комуникация, а печатниците все още не са готови за продажби онлайн. Възможностите на персонализацията чрез дигитален печат могат да бъдат използвани пълноценно, ако доставчикът на печатни услуги се доближи до клиентите си и крайните потребители. Онлайн търговията както и многоканалната комуникация са вече установени тенденции и печатната индустрия трябва спешно да отговори на тези предизвикатекства, подчерта Иван Иванов.

 

Пътят, по който трябва да вървят доставчиците на печатни услуги, за да печелят клиенти е:
– фокус върху потребителите: нови услуги, нови продукти, нови приложения, нови бизнес модели;
– инвестиции в: по-добри бизнес процеси, продажба на решения, нов маркетингов подход, онлайн интеграция;

Автор: Деси Тодорова

Деси Тодорова

Име: Десислава Тодорова

Професионален опит: Познава печатния бранш по-добре от страната на клиента. Над 10 години се занимава с организацията на рекламни кампании, медия планиране, събития и продажба на реклама. Образованието по "Масови комуникации" в НБУ със специалност "Продуцентство" й дава възможност да се занимава с рекламните кампании на големи концерти и събития. Има стаж в БТА като репортер - мястото, на което е научила как се пишат новините.

Настоящи занимания: В последните 15 години се е посветила на портала Printguide.info и свързаните с него сайтове. През повечето време се занимава с продажби на рекламните площи, но не малка част от времето си отделя в създаване на новите проекти към портала.
Създател на печатните издания "Принт идея", "Dotbrain - пътеводител на пазара на труда в печата и рекламното производство".

В свободното си време: активен блогър и любител-градинар.