Mimaki усъвершенства настолния си UV-принтер за печат на сувенири

5317

Японската компания Mimaki Engineering разшири гамата на своите настолни UV-принтери с новия си модел UJF-3042HG.

UJF-3042HG

Новият принтер е предназначен, основно за печат на сувенири до формат 364х463 мм и дебелина 150 мм. UJF-3042HG печата върху пластмаси, дърво, метал и много други. Максималната маса на отпечатваното изделие може да достигне 5 кг.

На живо можете да видите UJF-3042HG по време на Fespa Digital 2012, в Барселона от 21 до 26 февруари 2012 г. Там ще бъде представен и предшественика му – UJF-3042FX, представен на сайта на компанията Mimaki през септември 2011 г.

За източник на UV-лъчение в UJF-3042HG се използват диоди. Те не нагряват отпечатвания материал, имат по-дълъг срок на работа и са по-енергоефективни в сравнение с UV лампите.

Mimaki UJF-3042HG печата с шест цвята мастила (CMYK+Lc+Lm), което заедно с високата резолюция (1440х1200 dpi) осигурява отлично качество на печат. Принтерът може да нанася бял цвят и прозрачни мастила. Нанасянето на бял цвят позволява печат върху цветни и прозрачни материали, а прозрачните мастила дават ефекта на гланцово или матово лакиране на изделията. UJF-3042HG има още една интересна функция – автоматично избирателно нанасяне на праймер върху участъци, непосредствено при печат. Нанасянето на праймер увеличава адхезията на мастила и разширява вида на материалите за печат.

Освен това, UJF-3042HG може да печата с три типа UV мастила: LH-100 – мастила осигуряващивисока устойчивост на химическо и механическо въздействие, LF-200 и LF-140 – осигуряващи качествена градация при шестцветен печат (CMYK+LcLm).

Източник: www.mimaki.co.jp
Написа: инж. Васил Станев

Име: инж. Васил Станев

Професионален опит: Инженер- технолог полиграфическо производство, т.е. полиграфист от старата школа, завършил полиграфия в Украйна. Създал първата матура по полиграфия в България, която се зачита за прием в специалност "Полиграфия" в ХТМУ София. Инж. Васил Станев преподава дълги години в Добрич, където и изучава два випуска по полиграфия

Настоящи занимания: Отскоро е назначен за преподавател в Националната професонална гимназия по полиграфия и фотография в София. Той допринесе най-много за онлайн речника в Printguide.info, който обогати с над 400 думи. Инж. Станев е наш автор и консултант по всички въпроси, свързани с офсетовия печат и довършителната обработка.

В свободното си време: Превежда руска и украинска поезия и сърфира в социалните мрежи.