Дали web-to-print решенията ще предизвикат преминаването към облачни услуги в печатната индустрия?

1704

Докато cloud услугите добиват все по-голяма популярност по целия свят, практическите примери за употребата им в b2b среда, поне до скоро, бяха рядкост.

Потребителите изглеждат доволни от това харесванията им във Facebook и Google да съхраняват цялата им лична информация, но погледнато исторически, се забелязва нежелание от страна на бизнеса да споделя информация по този начин.

Въпреки че появата на web-базирани платформи като DropBox, SharePoint и Huddle индикират сигнали за промяна, все пак остава много голяма съпротива, особено в по-традиционни индустрии като печатната. Специалистите по печат, които са свикнали да работят с обширна и често чувствителна към пазара информация, подхождат с колебание към споделянето на файлове в мрежата. Освен това, те смятат, че големият обем информация, с която работят, не е подходящ за Cloud споделяне. Много хора от бизнеса остават предпазливи към това да позволят на едно от най-важните неща, които притежават – информацията – да бъде споделяна и съхранявана в облака.

Все пак ползите от облачните услуги в печатната индустрия са убедителни, особено в момент, когато сроковете са кратки, а натоварването расте. Облакът предлага достъп до нови пазари. Освен това, той позволява тестването на нови приложения и предлагането на нови продукти, услуги и идеи на нишови потребители, без притеснение за разходите. Потребителите на облака могат да се съсредоточат върху приложенията, които носят печалба на бизнеса им, а не върху ИТ решенията, които трябва да поръчват. Също така, облакът им осигурява възможността да платят единствено това, което са използвали – т.нар. решения „при поискване”, което прави процеса по-гъвкав.

Тогава, каква е уловката? И ако облачните услуги са такава панацея, защо всички компании и браншове не са се възползвали от тях напълно?

Отговорът и на двата въпроса се таи в сигурността. Хората, които се занимават с печат, искат да видят практически примери за това как работи облакът и как го използват останалите, преди да приемат промяната.

Изненадващото е, че не е необходимо да търсят задълбочено, тъй като облакът вече е част от печатната индустрия. Web-to-print, услуга, която в есенцията си се базира на облака, вече се радва на широка употреба от страна на много компании за печат и управление на печата за определен тип работа. Това, което потребителите на web-to-print са признали, е потенциалът на мрежата за откриване на нови пазари и потоци от приходи, като улеснява клиентите, когато купуват – основно преимущество на облака по принцип.

Една от компаниите, които рано успяха да забележат потенциала на облака за печатната индустрия, е Personera, базираната в Кейп Таун. Фирмата, която предлага персонализирани продукти за потребители на Facebook, е търсила начин да намали цената на изпращането на тежки PDF файлове (често над няколко гигабайта) към печатници по света. След задълбочено проучване на технологиите, Personera разработва решение за смаляване на файловете до няколко мегабайта, съвместимо с пресите за дигитална продукция на Xerox iGen. То работи, като изпраща заданията към печатница еднократно. След това файловете се съхраняват като информация, която може да бъде използвана многократно и трябва да се обработи само веднъж. Тогава, променливата информация се изпраща към печатницата под формата на текст, снимки и координати, крайните продукти се сглобяват и са готови за печат.

Когато установява този ефикасен печатен модел, Personera започва да разучава какви са онлайн възможностите му. Компанията бързо разбира, че има много нови пазари, базирани на облака като социалните мрежи, които са пълни с потребителска информация. Разработчиците могат лесно да съберат тази информация, за да предложат услуги с добавена стойност. Като резултат, през 2009 г. те създават Facebook календар. За да стигнат до него, потребителите натискат Facebook Connect бутон, разположен в страницата на Personera, избират тема и слагат свои снимки. Системата може да нанесе рождените дни на всичките им приятели автоматично, а потребителите могат дори да добавят свои събития и бележки по дати. Календарът може да бъде отпечатан при поискване в най-близката до потребителя локация, подобно на бизнес модела на Personera.

Този модел е само един пример, който показва как печатниците могат да използват съществуващата технология, за да доставят от разстояние определени елементи от информация, като спестят време и ресурси. Облакът със сигурност не е идеалният избор за всички печатни проекти, но новаторите в индустрията ще продължат да намират начини да го използват ефективно, без никога да правят компромиси със сигурността. Това по-скоро ще бъде процес на естествено преминаване, отколкото рязка промяна, но печалбите ще бъдат най-големи за тези, които имат куража и изобретателността да опитат първи нови практики.

Източник: Ксерокс България

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.