История на успеха на малка фотографска фирма: от първото ксерографско копие до най-уважаваната компания в ИТ бранша

2009

Над 100 годишната история на Xerox е пълна с примери за фундаментални технологични открития и тяхното успешно приложение, помагайки на милиони хора по света днес да вършат своята работа по-бързо и ефективно.

Разбира се, най-значимото откритие, което променя хода на историята и развитието на компанията, си остава ксерографията. Миналата година изобретението, което дава възможност на хората по цял свят да събират и обменят информация в трилиони копия и разпечатки, стана на 70 години. Изобретателят – Честър Карлсън – бил учен и патентен адвокат, решен да открие лесен начин за копиране на документи. Процесът, който той изобретил, бил наречен ксерография, съчетание от гръцките думи xeros – „сух” и graphein – „пиша”. Следва 10-годишен период на търсене на фирма, която да развие неговото откритие, докато една малка компания с името Haloid, произвеждаща фото хартия, поема риска да инвестира в разработването на първата ксерографска машина. Така, компанията, известна днес като Корпорация Xerox, превръща едно изобретение в бизнес за над 17 млрд. долара.

В изследователските центрове на Xerox са създадени също и лазерния печат, графичния интерфейс, прототипа на първия компютър и компютърната мишка, свързването в мрежа (Ethernet) и други.

Докато много компании напоследък съкращават своите бюджети за проучвания и разработки, Xerox продължава да инвестира в технологични нововъведения, за да може да предлага и в бъдеще на клиентите си най-богатото портфолио от продукти и услуги за управление на документи в печатната индустрия.

Корпорация Xerox управлява изследователски и технологични центрове в САЩ, Канада и Европа, които разработват технологии за печат и методи за обработване на информация. Компанията последователно внедрява своите изобретения в продукти, услуги и решения. Xerox използва нововъведенията за основа на нови бизнеси, отдава ги под лиценз или ги продава на други юридически лица.

Само през изминалата година Xerox регистрира 609 нови щатски патента, достигайки внушителната цифра 55 хиляди патента в цял свят от създаването на компанията до днес. Xerox приключи 2008 г. спечелвайки повече от 230 награди в бранша. Реномирани професионални издания и независими организации за тестове и проучвания по цял свят наградиха офисните продукти и услуги на Xerox, заради множеството преимущества като качество на печат, експлоатационни качества и технически нововъведения. Компанията получи признание също и за своя принос в сфери като етиката, семейно насочената политика и за програми за опазване на околната среда.

Инвестициите на Xerox в нововъведения са дали на пазара повече от 100 продукта за последните три години, изграждайки най-обширното портфолио в индустрията и в историята на Xerox.

За цялата си дейност през изминалите 40 години Xerox бе наградена с Национален медал за технологии, който е най-престижната награда в САЩ за принос към технологите.

Едно от най-големите признания за компанията идва от авторитетното сп. Fortune – на 16 март тази година Корпорация Xerox бе обявена за най-уважаваната компания в ИТ индустрията в световен мащаб. Xerox стремглаво се изкачи на първа позиция от миналогодишната четвърта. Проучването, проведено от консултантската фирма Hay Group, събра оценките на топ мениджъри, директори и анализатори, които класираха 1400 компании според критериите нововъведения, стойност на инвестициите и конкурентноспособност на глобално ниво. Xerox бе призната като №1 в своята категория, благодарение на ключови за репутацията характеристики, включващи корпоративните активи, качество на управлението и социална отговорност.

Наскоро Xerox бе позиционирана от Gartner, Inc. в „Зоната на лидерите” в класация за най-влиятелните компании в сферите управление на печатни услуги и разработване на МФУ и принтери.

– XXX –

Xerox е лидер в производството на целия спектър цифрово печатно оборудване: от модели за персонални потребители до високотехнологични машини за професионална полиграфия. Xerox предлага решения за повишаване ефективността на работата и доходността от бизнеса на клиентите си по целия свят, от малките офиси до международните корпорации. Днес компанията работи в повече от 170 държави и произвежда за пазара над 200 продукта. Регионалното представителство на Xerox в София осигурява пълния спектър от услуги, свързани с продажбата и техническото обслужване на оборудването. Партньорската мрежа на Xerox България включва 15 големи партньори и повече от 100 реселъри. Системата на следпродажбеното обслужване разполага с над 50 сервизни центъра. Допълнителна информация за компанията, нейните продукти и дейности може да се намери на сайтовете – www.xerox.bg и www.xerox.com.

Източник: Ксерокс България

Интернет портал за печатни технологии.