Нова мастиленоструйна дигитална машина от Xerox: Дали е подходяща ли е за производство на опаковки?

2212
Spread the love

Тук можете да прочетете за потенциалните възможностите „drop-on-demand” мастиленоструйната технология и за приложението в опаковъчната индустрия.
На Hunkeler Innovationdays вШвейцария, Xerox обявиха високоскоростнапълноцветна мастиленоструйна дигитална машина смастила с променлива фаза. За моментаняма индикации, че Xerox ще насочат тазимашина към пазара за опаковки. Заявенитениши, в които тя може д анамери приложение са промоционален печат,пощенскикампании, книги, ръководства и периодичнииздания. Въпреки това, новините навеждатна мисълта, че компанията може да сепревърне в доставчик на мастиленоструйни дигитални машини заопаковъчната промишленост.Тук се концентрираме върху този аспект,заради големия потенциал на точно тази технологияв опаковъчната индустрия и защото Xeroxвече показа, че опаковките са част отстратегията им. През 2009, Xerox вече предложихаавтоматизирани системи за производствона опаковки, базирани на iGen. До колко те се наложиха не е известно.

Новата печатна системаза момента все още не е на пазара и дори все ощеняма име. Тя предлага четирицветен печатпо CMYK със скорост от 152 метра в минута.Ще се предлага в конфигурации седин(simplex) или два(duplex)печатащи модула.Ширината на ролата ще е до 520 милиметра,машината ще използва 7 мастиленоструйнипечатащи глави с пиезо технология.Възможно е и създаване на по-широкамашина чрез добавяне на още глави.

Използва се „drop-on-demand”технология. Машината използва „твърди”мастила, с променлива фаза (агрегатносъстояние), които не съдържат вода.Мастилата се нагряват, за да се втечнят,след което главата ги отпечатва върхухартията. Системата може да печата налеки, необработени медии, което може данамали разходите за хартия и доставка.

Медиите с покритиене са основна цел, но дигиталната машинаа може дапечата на някои от тях. В момента Xeroxпровежда тестове на някои възможностите.Добавена е система, която позволява намашината да коригира настройкитеавтоматично, ако някоя от дюзите неработи правилно. Отпечатаната от машината продукция е получиладобра оценка отстандартизиращата организация в тазиобласт, INGEDE.

Използването на мастилас променлива фаза в опаковъчнатапромишленост има както предимства, такаи недостатъци. Основното предимство е,че отстраняването на мастилото отхартията е сравнително лесно, което ерешаващо за рециклирането на хартията.Почти всички цветни мастиленоструйнимашини, използвани в печата на опаковкиразчитат на мастила, които се сушат сUV лъчи, които в повечетослучаи не могат да бъдат отстранени отхартията. Друга позитивна страна натози тип мастила е непрозрачността.Благодарение на нея е по-вероятноотпечатъкът да изглежда добре, отколкотосъс CIJ или TIJ мастила на водна основа,които прозират.
Проблемът с мастилатас променлива фаза е, че те са по-малкоустойчиви на износване, особено, когатоса отпечатани върху материали с покритие.За разлика от тях, UV мастилата имат многодобра гъвкавост и устойчивост нанадраскване.

Мастиленоструйниятпечат предлага значителна гъвкавостна производителите на опаковки поотношение на ширината на печат идебелината на материала. Xerox отбелязаха,че ще в бъдеще ще има по-широки версиина тази машина. Ширината на материалае ключова за производството на опаковки,които обикновено се печатат на офсетовипреси с ширина 70 или 100 см.

inline_754_https://printguide.info/images/2011-03-02.jpg
На снимката:Увеличенотпечатък от мастиленоструен принтерс променлива фаза. Ширината му върхухартията е 1 милиметър.

Източник: blog.infotrends.com
Текста написа: МартинНовев

Биографична информация