Нова мастиленоструйна дигитална машина от Xerox: Дали е подходяща ли е за производство на опаковки?

2253

Тук можете да прочетете за потенциалните възможностите „drop-on-demand” мастиленоструйната технология и за приложението в опаковъчната индустрия.

На Hunkeler Innovationdays в Швейцария, Xerox обявиха високоскоростна пълноцветна мастиленоструйна дигитална машина с мастила с променлива фаза. За момента няма индикации, че Xerox ще насочат тази машина към пазара за опаковки. Заявените ниши, в които тя може д анамери приложение са промоционален печат, пощенски кампании, книги, ръководства и периодични издания. Въпреки това, новините навеждат на мисълта, че компанията може да се превърне в доставчик на мастиленоструйни дигитални машини за опаковъчната промишленост. Тук се концентрираме върху този аспект, заради големия потенциал на точно тази технология в опаковъчната индустрия и защото Xerox вече показа, че опаковките са част от стратегията им. През 2009, Xerox вече предложиха автоматизирани системи за производство на опаковки, базирани на iGen. До колко те се наложиха не е известно.

Новата печатна система за момента все още не е на пазара и дори все още няма име. Тя предлага четирицветен печат по CMYK със скорост от 152 метра в минута. Ще се предлага в конфигурации с един(simplex) или два(duplex)печатащи модула. Ширината на ролата ще е до 520 милиметра, машината ще използва 7 мастиленоструйни печатащи глави с пиезо технология. Възможно е и създаване на по-широка машина чрез добавяне на още глави.

Използва се „drop-on-demand” технология. Машината използва „твърди” мастила, с променлива фаза (агрегатно състояние), които не съдържат вода. Мастилата се нагряват, за да се втечнят, след което главата ги отпечатва върху хартията. Системата може да печата на леки, необработени медии, което може да намали разходите за хартия и доставка.

Медиите с покритие не са основна цел, но дигиталната машинаа може да печата на някои от тях. В момента Xerox провежда тестове на някои възможностите. Добавена е система, която позволява на машината да коригира настройките автоматично, ако някоя от дюзите не работи правилно. Отпечатаната от машината продукция е получила добра оценка от стандартизиращата организация в тази област, INGEDE.

Използването на мастила с променлива фаза в опаковъчната промишленост има както предимства, така и недостатъци. Основното предимство е, че отстраняването на мастилото от хартията е сравнително лесно, което е решаващо за рециклирането на хартията. Почти всички цветни мастиленоструйни машини, използвани в печата на опаковки разчитат на мастила, които се сушат с UV лъчи, които в повечето случаи не могат да бъдат отстранени от хартията. Друга позитивна страна на този тип мастила е непрозрачността. Благодарение на нея е по-вероятно отпечатъкът да изглежда добре, отколкото със CIJ или TIJ мастила на водна основа, които прозират.
Проблемът с мастилата с променлива фаза е, че те са по-малко устойчиви на износване, особено, когато са отпечатани върху материали с покритие. За разлика от тях, UV мастилата имат много добра гъвкавост и устойчивост на надраскване.

Мастиленоструйният печат предлага значителна гъвкавост на производителите на опаковки по отношение на ширината на печат и дебелината на материала. Xerox отбелязаха, че ще в бъдеще ще има по-широки версии на тази машина. Ширината на материала е ключова за производството на опаковки, които обикновено се печатат на офсетови преси с ширина 70 или 100 см.


На снимката: Увеличен отпечатък от мастиленоструен принтер с променлива фаза. Ширината му върху хартията е 1 милиметър.

Източник: blog.infotrends.com
Текста написа: Мартин Новев

Интернет портал за печатни технологии.