Нов тип рециклирана хартия на пазара от Xerox

2677

Xerox насърчава отговорната употреба на хартия с новия продукт Xerox Recycled

Xerox пуска на пазара нов тип рециклирана хартия – Xerox Recycled, изцяло произведена от употребявана хартия. Премахването на мастилата от вече използваната хартия е направено с екологична технология, без използване на химическа белина и оптически избелващи агенти (ОВА).

Хартията Xerox Recycled може да бъде ползвана за цветно и черно-бяло копиране и печат на всички принтери, мултифункционални устройства и копирни машини на пазара, без необходимост от специализирана техника. Характеристиките на новия продукт са същите като на стандартна копирна хартия, с изключение на белотата, която е малко по-ниска. Опаковката на новата хартия също е произведена от 100% рециклиран материал.

„Според проучвания на Xerox, между 30 и 60 процента от копираните или принтирани документи в офиса се използват за вътрешни цели.” – споделя Георги Коцев, мениджър на направлението „Харии и Консумативи” за България – „Нашата цел е да предложим на пазара продукт именно за тази ниша в офисното потребление. С Xerox Recycled всеки потребител може да направи своя директен принос за опазване на природата.”

Екологичният продукт е награден с „Blue Angel” и “Nordic Swan” за опазване на околната среда и изключително ниско ниво на вредни емисии, отделяни при производството му.

Новата рециклирана хартия на Xerox се предлага в България от настоящите доставчици на компанията, на почти същата цена като на стандартната копирна хартия.

Xerox и отговорното използване на хартия
Усилията на Xerox за опазване на околната среда и ефективното използване на хартиените ресурси е дългосрочна политика на компанията, която е и най-големият доставчик на копирна хартия в света. Някои от основните постижения на Xerox в тази област са:

 • Технологията на двустранния печат, изобретена от Xerox;
 • През 2003 компанията бе сред първите, които поставиха общи екологични изисквания на доставчиците си на хартия.
 • През 2006 Xerox започна тригодишно сътрудничество с The Nature Conservancy, за да насърчи практиките за управление на горите и да подобри природосъобразните програми за управление на горите.
 • През 2007 бе пусната механична хартия за дигитални приложения – High Yield Business Paper – за която се използва два пъти по-малко дървесен материал, отколкото при производството на стандартна хартия.
 • От 2008 Xerox пуска на пазара първите си хартии, които са сертифицирани по най-признатата сертификационна програма за природосъобразност – The Forest Stewardship Council.

Xerox и околната среда
Инвестициите на компанията в екологични производства и примерите за природосъобразно поведение, които Xerox дава на бизнеса, обхваща и други области, освен хартията:

 • Намаляване на потреблението на енергия.
 • Корпорация Xerox е една от големите международни компании, която най-успешно и бързо покрива строгите изисквания на еко-програмата ENERGY STAR за оптимално потребление на енергия.
 • Клиентите могат да намалят потреблението на енергия с около 50 процента и като заменят устройствата с една функция с многофункционални устройства.
 • Намаляване на отпадъците.
 • Чрез програмата на Xerox Green World Alliance клиентите могат да върнат използвани печатни компоненти за рециклиране или за повторна употреба. Технологията за печат с твърдо мастило (solid ink) „без касета” е абсолютно безотпадъчна.
 • Съхраняване на въздуха и водата.

Дългосрочният ангажимент на Xerox е да премахне употребата на устойчиви, био-натрупващи се и токсични материали по цялата верига на доставка. Компанията прилага строги вътрешни стандарти и с времето преустроява и заменя процесите на производство, за да намали драстично употребата на токсични материали и тежки метали.

Xerox приема международния стандарт за еко- мениджмънт ISO 14001 още през 1997, годината, в която се появява този стандарт. Всички големи производствени обекти на Xerox бяха сертифицирани по ISO 14001.

Xerox e световен експерт по безопасност на тонерите като започва обширни здравни проучвания преди повече от 25 години, които продължават и днес.

– XXX –

Xerox е лидер в производството на целия спектър от цифрово печатно оборудване, от модели за персонални потребители до високотехнологични машини за професионална полиграфия. Xerox предлага решения за повишаване на ефективността на работата и доходността на бизнеса на клиентите си по целия свят, от малките офиси до международни корпорации. Днес компанията работи в повече от 170 държави и произвежда за пазара над 200 продукта. Създадената през 2004 г. дивизия Xerox Евразия обединява 23 държави, сред които е и България. Регионалното представителство на компанията в София осигурява пълен спектър от услуги, свързани с продажба и техническо обслужване на оборудването на Xerox. Партньорската мрежа на Xerox България включва повече от 100 големи партньори и реселъри. Системата на следпродажбеното обслужване разполага с над 50 сервизни центъра. Допълнителна информация за компанията, нейните продукти и дейности може да се намери на сайтовете – Xerox.bg/bg/“ target=“_blank“>www.xerox.bg и www.xerox.com.

За контакти:
Валентин Митев, Marketing communications, Xerox Bulgaria, тел: 460 69 20, valentin.mitev@xerox.com
Ралица Николова, New Moment PR, тел: 963 04 66, raly@newmoment-bg.com

Интернет портал за печатни технологии.