Първата книжарница без книги в Европа отвори врати в Париж

1603
Първата книжарница без книги в Европа отвори врати в Париж

Първата книжарница без книги в нея отвори врати в Европа. Тя се намира в сърцето на Париж, само на няколко пресечки от Сорбоната и дава възможност на всеки сам да избере, произведе и получи своето копие от дадено заглавие.

Esspreso машина за книги

 

Всичко това е възможно благодарение на така наречената Esspreso машина за книги, разработена от Xerox, която позволява отпечатването им за минути. Толкова, колкото да изпиете едно кафе или да поговорите с автора на изданието. Книгите ще се продават на същата цена, каквато е и в стандартните книжарници, стига обемът да не надхвърля 850 страници, понеже това е лимитът на машината.

 

Esspreso машина за книги

Читателите могат да избират от почти 5000 заглавия от каталога на Presses Universitaires de France, както и от няколко милиона международни издания. Всеки може да достъпва до каталога през таблет преди да направи своята поръчка. Машината спестява и разходите освен за съхранение, но и за доставка.

Решението е много добро, тъй като премахва необходимостта от поддържането на големи обеми готова продукция. Въпреки очакванията, че дигитализирането на комуникациите ще убие традиционните печатни книги, то днес наблюдаваме възраждането на този тип издания. В Америка подобни машини са инсталирани вече в няколко университета и книжарници.

Източник: sivertimes.com
Текста написа: Антон Даскалов

Антон Даскалов

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/