100 години от рождението на Честър Карлсон – изобретателят на ксерокопирането

2752
100 години от рождението на Честър Карлсон – изобретателят на ксерокопирането

Изобретението на Карлсон е методът, по който днес се копират и отпечатват документи в целия свят

  През февруари т.г. Xerox Corporation чества 100 годишнината от рождението на Честър Карлсон, изобретателят на ксерографията – човекът, който завинаги променя начина на обмена на информацията между хората и, който поставя началото на индустрията за създаване и управление на документи, възлизаща днес на стойност от над 12 милиарда щатски долара.
  Ксерокопирането представлява технологията, на която са базирани съвременните копири и многофункционални устройства, лазерни принтери и цифрови производствени машини. Нейното съвременно развитие и приложение е стигнало да там, че машините от новото поколение не просто копират, а бързо и лесно произвеждат банкови извлечения, книги и плакати, меморандуми, персонализират директна поща.
  След като завършил следването си по физика, заради което потъва в дългове, Карлсон намерил работа като асистент на адвокат по патентно право. Работното му място е било отрупано с бумащина, и именно там той за първи път съзрял необходимостта от прост и лесен метод за правене на документни копия.
  Изобретателят започнал опитите си с електростатически заряди и светлопроводими вещества , които променяли свойствата си когато били изложени на светлина. На 22 октомври 1938 г., на 32 годишна възраст, Карлсон успял да направи първото ксерографско изображение. Процесът получил името си от гръцките думи „сухо” и „писане”.
  Биографът на Карлсон, Дейвид Оуен, оценява, че само през 2004 г. в света са произведени над 4 милиарда страници по метода изобретен от Карлсон. След неговата смърт през 1968 г., изобретението му се внедрява и продължава да съществува, чрез поколенията изследователи на компанията Xerox и чрез инвестициите, които тя прави.
  Две десетилетия след изобретението са били необходими на малката американска компания „The Haloid Company”– която през 1961г. се преименува в Xerox Корпорация, за да превърне иновацията в реална възможност и полза за хората. Тогава е създадена първата копирна машина – наречена автоматична машина за копиране на обикновена хартия Xerox 914, която списанието „Форчън” окачествява като „най-успешният продукт предлаган на американския пазар”.

Източник: Xerox

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.