Xerox изобретиха сребърно мастило за печат на електронни схеми

1983

Xerox отваря нова ниша, предлагайки печат на електронни схеми върху пластмаса, филм и текстил.

С разработването на ново сребърно мастило учените от Xerox проправят пътя към нискобюджетното отпечатване на  електронни схеми. Революционната технология ще допринесе за внедряването на „интелект”  или изчислителна мощ в широк спектър повърхности като пластмаса и текстилни тъкани, поради ниската температура, необходима за нанасянето на сребърното мастило. Това нововъведение ще подпомогне развитието на нови приложения като електронни екрани, които се навиват и се побират в куфарче или „интелигентни” кутии за лекарства, които ще следят количеството хапчета, които пациентът трябва да приеме.

„Години наред имаше световна надпревара за разработване на нискобюджетен модел за производство на електронни схеми върху пластики”, каза Пол Смит, ръководител на лаборатория в Изследователския център на Xerox в Канада. „С нашето откритие ще бъде възможно отпечатването на електронни схеми върху по-широк спектър материали, напр. за производство на електронно облекло и евтини електронни игри, при това на много по-ниска цена.”

Интегрираните схеми са изработени от три компонента – полупроводник, проводник и диелектричен елемент – и към момента се произвеждат чрез скъпоструващи технологии във фабрики за силициеви чипове. Създавайки революционното сребърно мастило, Xerox разработва всеки от тези три компонента, необходими за отпечатване на проводника.

Учените от Xerox са усъвършенствали предишните си разработки на мастило, служещо като полупроводник, увеличавайки неговата надеждност, формулирайки подреждането на молекулите по най-правилния възможен начин, за да протече през тях електричество.

Печатните електронни материали, разработени от Изследователския център на Xerox в Канада, могат да бъдат използвани в широк спектър от продукти, включително в нискобюджетни RFID (radio frequency identification) етикети, леки и гъвкави електронни четци и обозначения, сензори, слънчеви клетки и новаторски приложения като дрехи с вградена електроника. Xerox планира агресивно търсене на заинтереосвани производители и разработчици, прдеоставяйки им мостри, които те да тестват и да развиват потенциални приложения.

„Ще имаме възможност да печатаме електронни схеми в почти всякакъв размер, което е немислимо при сегашната силициева индустрия”, каза Хади Махабади, вицепрезидент и главен мениджър на Изследователския център на Xerox в Канада. „Ние предаваме тази технология в ръцете на продуктовите разработчици, за да им дадем възможност да проектират бъдещите приложения на печатната електроника”.

Източник:  www.xerox.bg

Интернет портал за печатни технологии.