Xerox разкрива революционно гел-мастило за печатни системи от ново поколение

1685

Мастилото се трансформира от консистенция, подобна на фъстъчено масло, до твърдо като камък вещество; на практика печата върху всякакви повърхности.

Xerox Corporation разкрива печатна технология с втърдяващо се мастило, която печата върху материали като пластмаса и фолио. Тя дава възможност на дигиталните принтери да бъдат конкурентни в области като печат върху опаковки и да отнемат още по-голям дял от традиционния офсетов печат, който според изчисленията формира пазар с оборот от $400 млрд. в световен мащаб.

„Днес дигиталните системи доминират в много приложения, докато офсетовите преси са предпочитани за други. Възможността да се печата върху всякакви повърхности ще създаде цял нов свят от приложения в обхвата на дигиталните принтери.” – каза Стив Хувър, вицепрезидент и директор на Xerox Research Center Webster. – „Системата с втвърдяващо се гел-мастило съчетава най-доброто и от двете – скорост, ниска себестойност и възможност да се печата върху най-различни материали като при офсета, и печат на променлива информация, безспорно предимство на дигиталните устройства.”

Новото мастило бе представено на drupa, най-голямото  изложение в печатната индустрия, което се провежда в Дюселдорф от 29 май до 11 юни. Втвърдяващото се гел-мастило запазва качествата си върху всяка повърхност, поради факта че не е на водна основа като традиционните мастилено-струйни технологии. Консистенцията на гел-мастилото е като на фъстъчено масло по време на впръскването му през главите на принтера и става твърдо като камък при излагане на лъч ултравиолетова светлина. Резултатът е отчетливо, живо и дълготрайно изображение. За разлика от сегашните мастилено-струйни системи, чиито мастила са на водна или солвентна основа, гел-мастилото няма да протече, нито пък има необходимост от системи за изсушаване, като скоростта на печат е по-висока и системата по-екосъобразна. Разработена от учени в Xerox Research Centre Canada, втвърдяващите се гел-мастила са базирани на патентованата от Xerox технология с твърдо мастило (solid ink).

Заедно с мастилото, в основата на новата технология са и печатните глави, произведени от Xerox, които определят размера на капката мастило, надеждността и скоростта на печат. С десет пъти по-дълъг живот от мастилено-струйните глави, те са направени от неръждаема стомана с модулен дизайн и голяма здравина. Индивидуален модул с печатна глава може да впръсква над 40 милиона капки мастило в секунда, поддържайки високоскоростна продукция.

 „Технологията все още е във фаза на изследване” – каза Хувър – „но със сигурност е нововъведение, което ще допринесе за създаването на нови приложения за мастилено-струйния печат. Втвърдяващите се гел-мастила ще се превърнат в стандарт за качество на изображението и производителност върху всякакви медии.”

Освен традиционните многотиражни приложения като печат на брошури, плакати и каталози, Xerox предвижда почти неограничен пазар за новата си технология. Високото качество на изображението с ниска себестойност ще бъдат привлекателни при приложения, които съчетават сметки или фактури и маркетингови послания в един документ. Печатът върху картон без специално покритие, както и върху пластмаса и фолио са подходящи за приложение при изработка на опаковки.

– XXX –

XEROX е лидер в производството на целия спектър цифрово печатно оборудване: от модели за персонални потребители до високотехнологични машини за професионална полиграфия. XEROX предлага решения за повишаване ефективността на работата и доходността от бизнеса на клиентите си по целия свят, от малките офиси до международните корпорации. Днес компанията работи в повече от 170 държави и произвежда за пазара над 200 продукта. Създадената през 2004 г. дивизия XEROX Евразия обединява 23 държави, сред които е и България. Регионалното представителство на компанията в София осигурява пълния спектър от услуги, свързани с продажбата и техническото обслужване на оборудването на XEROX. Партньорската мрежа на XEROX България включва повече от 100 големи партньори и реселъри. Системата на следпродажбеното обслужване разполага с над 50 сервизни центъра. Допълнителна информация за компанията, нейните продукти и дейности може да се намери на сайтовете – www.xerox.bg и www.xerox.com.

За контакти:
Валентин Митев, Marketing communications, Xerox Bulgaria, тел: 460 69 20, valentin.mitev@xerox.com
Ралица Николова, New Moment PR, тел: 963 04 66, raly@newmoment-bg.com

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.