Xerox се разделя на две компании

1294
Xerox се разделя на две компании

Xerox Corp ще се раздели на две компании, едната, от които ще се занимава с печатния бизнес на компанията, а дейността на другата ще е аутсорсинг на бизнес процеси.

xerox

Целта на този ход е компанията да стане по-гъвка след годините опити за интегриране на различните дейности. Магнатът и инвеститор Carl Icahn, който през ноември миналата година обяви, че е купил акции на Xerox, ще получи три места в борда на директорите в компанията за аутсорсинг. Той написа в Tweeter, че „разделянето ще увеличи цената на акциите на Xerox Corp.“

Акциите на Xerox се качиха с почти 6% до $9.78

Изпълнителният директор на Xerox Ursula Burns каза в интервю, че стратегическият ход е бил започнат преди Icahn са обяви публично, че има акции на компанията. „Причината да вземем това решение толкова лесно е, че имаме две бизнес насоки, които се въртят около различни оси,“ каза Burns.

Xerox също така обяви резултатите си за тримесечието, с ръст на печалбата с 42,5% и намаляване на разходите със 7,3%. Компанията, чиито акции са паднали с над 30% за последните 12 месеца, се опита да постигне прелом като се съсредоточи върху софтуера и услугите, тъй като потребителите намаляват разходите си за печат.

Компанията за технологии за документи, която ще произвежда системи за печат, ще има годишни приходи от 11 милиарда долара, а компанията за аутсорсинг на бизнес процеси ще има оборот от 7 милиарда долара. Burns добави, че борда и изпълнителните директори ще говорят с всеки, който има интерес от купуването на някоя от двете компании.

Burns, която ръководи Xerox от 2009, каза, че имената на новите компании още не са решени. Под нейно ръководство компанията навлезе в пазара на услуги през 2010 със закупуването на Affiliated Computer Services Inc срещу 6,4 милиарда долара. Очаква се разделянето да приключи до края на 2016 и да спести 2.4 милиарда през следващите години.

Източник: reuters.com

Текста написа: Мартин Новев

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.