Zephyr 65

2696

Представяне и приложение на широкоформатен хибриден UV принтер Zephyr 65″ от Mutoh за ролен и плосък инкджет дигитален печат.

Още през изминалата година Mutoh представи хибридният си модел Zephyr 65″, работещ с UV Curable мастила. Zephyr е първият принтер в този сегмент, който е фокусиран повече за печат върху ролни медии, отколкото за печат върху плоскости. Качеството на печат, производителността и гъвкавостта, която осигурява на потребителя го прави идеалното решение за рекламни студиа и печатници, които се разрастват и имат нужда от нова производствена мощ.

Още при разработката на Zephyr, екипа на Mutoh се е стремил принтера да бъде използван основно за печат върху ролни медии. Това отразено и върху избора на мастило – гъвкаво UV curable мастило, чрез което се достигат производствени скорости на печат с безупречно качество от над 30м2/ч. при ролни материали (в режим на печат billboard, скоростите достигат до 45м2/ч.) При печат върху плоски материали производствените скорости варират между 8.5 и 15м2/ч. Принтерът е оборудван с последно поколение печатащи глави модел Xaarjet 760 и използва технологията за вълнообразен печат. Тази добре позната технология елиминира не само бендинга, разливането на мастило, запушените дюзи и др. нежелани ефекти, но се справя успешно и с гланцовия бендинг, който често се среща при печат с UV Curable мастила. Това от своя страна предлага възможност за прецизен печат в две посоки при почти всеки режим (резолюция). Двупосочния печат се използва в пoчти всички UV принтери за предотвратяване на гланцовия бендинг, но този печат води до редуциране на производствените скорости.

Адхезия на мастилото
Гъвкавото UV мастило има чудесна адхезия върху ролни материали. Усточивойстта на мастилото е толкова добра, че апликации с кратък рекламен срок (от няколко месеца до половин година), изложени на външни условия нямат нужда от ламиниране, дори в случай на транспортна реклама.
Отпечатъците са устойчиви и на почистване с агресивни препарати. Ламинирането им е препоръчително в случай на дългосрочна външна реклама. Мастилото има дотатъчна гъвкавост, въпреки това разтягане на медията повече от 200% е неосъществимо. Mutoh продължават тестовете съвместно с водещи производители на медии, за да установят точната граница.

Променлив размер на капките мастило

Най-малката капка мастило, която изстрелват Xaar greyscale главите е с обем 8
пиколитра. Най-голямата капка е с обем от 40 пиколитра, а останалите са с обем 16, 24 и 32 пиколитра. Всяка една капка, изключая най-малката от 8 пиколитра се формира от няколко изстрелвания на дюзите преди да попадне върху медията. Например 24 пиколитра капка се формира от 3 изстрелвания на капки по 8 пиколитра. Променливият размер на капките с мастило е приложим при всички режими на печат. Това от своя страна води до детайлно изображение на отпечатъците дори при драфт (billboard) режимите на печат. При печат с капки с обем от 8 пиколитра няма нужда от използване на допълнителните цветове – Light Cyan и Light Magenta за детайлно и точно възпроизвеждане на цветовете от файла за печат. При технологията Greyscale, по която работят 4-те Xaar 760 глави, режимът на печат до известна степен се превръща в относително понятие. От Mutoh подхождат по друг начин – за тях водещо е от каква дистанция ще се гледа рекламния отпечатък, а от там нататък изборът за режим на печат е предостатъчен – от Billboard до ултра качествен режим.

Нов дизайн и конструкция

Zephyr 65 е проектиран с изцяло нов дизайн, съобразен с особеностисте на UV curable мастилата. 4-те цвята, с които работи принтера се съхраняват в двулитрови резервоари, като всеки един от тях е разположен в отделно чекмедже. Принтерът е оборудван и с „разгазиращ“ модул на мастилния тракт, който предотвратява попадането на въздушни мехурчета от мастилото в печатащите глави. Предвиден е стандартно и йонизиращ лост, който е безценен инструмент особено, когато се работи с плоски материали за печат. Дизайнът на машината показва също, че е обърнато подобаващо внимание на воденето на медията при ролен печат. Единственият компонент, с който е оборудван Zephyr и се използва при останалите еко и милд солвентни широко-форматни принтери от Mutoh е автоматичното подаващо/навиващо устройство, работещо с ролки до 100кг. При работа с ролни материали медията бива подгрявана от награватели преди, по време на печат и изсушавана. Основната цел на постепенното подгряването през целия печатен процес е да се предотврати термо шока на медията от лампите в каретата, които сушат мастилото.
Цялото оборудване позволява безпроблемно работа с тънки медии като хартии със син гръб и текстилни материали.

Пречиствателна система

Zephyr 65 може да бъде свързан директно към вентилационната система на помещението, в което е инсталиран, а при липса на такава Mutoh предлага APS (въздушна пречиствателна система) като опция. Системата от Mutoh не само пречиства озонът отделян от мастилата, но също следи и контролира вътрешната температура на принтера. Zephyr 65 борави с ролни и плоски медии, като при печат на плоскости дебелината на медията трябва да е до 20мм., а теглото й да е до 30кг.
Предната и задната маса, които са задължителен компонент при плосък печат се предлагат като опция. Може да се свържат повече от 2 маси, което осигурява по-голяма работна площ. Двете UV монтирани в каретата, отстрани на главите фиксират мастилото върху медията. Работният им живот е приблизително 1000 часа, след което се подменят.

Минимална подръжка
В краят на работния ден Zephyr може да бъде изключен без нужда от допълнителни операции, което е задължително при принтерите работещи със солвентни мастила. Принтерът се управлява главно от вградената работна станция. Mutoh доставя Zephyr с RIP софтуер – Mutoh Grip+, който е разработен от софтуерната компания Caldera.

Гъвкаво приложение
Като ролен принтер Zephyr има широко приложение. Изключително предимство е че на готовия отпечатък, веднага след принтиране могат да бъдат приложени довършителните операции – рязане по контур, ламиниране, монтиране и др. Средният разход на мастило е 1 Евро/м2.
Когато принтерът печата върху плоски медии се набляга повече на качеството на печат за сметка на скоростта.
Целевата група клиенти на Zephyr са печатници и рекламни студиа, чиито еко-солвентни или милд-солвентни принтери вече не покриват нуждите им, както и големи печатници, оборудвани с производствени 3 и 5 метрови машини, към които Zephyr би бил чудесно допълнение за средни обеми печат върху екзотични материали например.

Статия от Херман Хартман

Превод: Адком

Интернет портал за печатни технологии.