Историята и логиката на системата Pantone

3312
Историята и логиката на системата Pantone

Pantone стандартизира цветовете в комуникацията. Прочетете за причините за възникване, историята и логиката на системата Pantone

Предпоставките

Годината е 1963. Стотици производители правят мастила за хиляди печатници. Производители на мастило осигуряват мостри, които се разминават с тези на другите производители. Корпорациите създават ръководства за стандартите си за двата или три цвята, асоциирани с марките им. Но не съществува универсална референция за цвета, която да идентифицира и комуникира цвета в процеса на създаване на продукта – дизайнер, производител, маркетинг специалист, печатница, потребител. Pantone Matching System и Pantone Formula Guides са създадени, за да запълнят тази празнина.

pantone

Стандартизиране на цвета

Тъй като концепцията на Pantone Matching System е лесна за разбиране и Pantone Formula Guide е лесен за употреба, клиентите ги приемат незабавно. Публикуването на референция за цветовете, отпечатана със строги стандарти за качеството, с идентификация на всеки цвят с уникален номер и свързването му с прецизна формула за смесване, всеки, въвлечен в процеса на разработка, може да дефинира цвета точно. И всеки разбира колко е полезно да можете да опишете цвета като „Pantone 485” и да получи съвсем същия нюанс на червено, който е нужен за самия продукт, опаковката му и рекламата за него.

Оригиналният Formula Guide се е казвал Printers’ Edition и е съдържал над 500 цвята за офсетов печат, Въпреки че актуалния Formula Guide включва 1867 цвята, концепцията не се е променила особено след представянето си преди почти половин век.

С това скромно начало, цветовите библиотеки на Pantone са се развили в областта на графичната индустрия, текстила, модата, продуктите за дома и производството на пластмаса. Днес спецификацииите на хиляди Pantone цветове са вградени в софтуера за дизайн и производственото оборудване. Pantone, Inc. публикува разнообразни продукти за цветовата комуникация от отпечатани ръководства до боядисани тъкани. Целта на всичко това е да осигури набор международно признати общи стандарти за цветовата комуникация.

Какво са цветовите пространства и Pantone Matching System

Цветовите пространства определят границите във видимия спектър на цветовете. Мислете за цветовото пространство като за ограда на територия: всички цветове в нея са представени в това цветово пространство – всички цветове, които са извън оградата, не са. Зоната в оградата се нарича цветова гама на това цветово пространство.

CIE 1931

CIE 1931: през 1931, Commission Internationale De l’Éclairage (CIE), международната организация за стандартизация, която се занимава с всички аспекти на светлината (това включва и цвета), създава математически модел, който използва синтетични, въображаеми базови елементи, които представят индивидуалните възприятия на окото. Чрез математическа конструкция, а не на базата на физическите реалности, базовите параметри на CIE изграждат изключително точен модел.

pantone

Графиката с форма на подкова показва цветовата диаграма CIE 1931 математическа илюстрация на цветовото пространство. Спектралното пространство, показва границите на визуалното цветово пространство. С други думи, зоната в тази диаграма, представя всеки цвят, който нормалното човешко око може да види. Проблемът с него е, че проектира триизмерно цветово пространство в равнина, като пренебрегва яркостта на цветовете.

RGB

RGB: RGB, или червено/зелено/синьо са основните цветове в адитивния модел и базовите елементи на бялата светлина. Другите цветове се получават чрез смесването им в различни съотношения. Тъй като базовите цветове са спектрално чисти, RGB осигурява изключително широка цветова гама. Недостатъкът е, че повечето цветове от RGB цветово пространство не могат да бъдат възпроизведени на стандартен екран, нито да бъдат отпечатани.

sRGB

sRGB, или „стандартното“ RGB цветово пространство, е разработено от Microsoft и Hewlett-Packard като платформено независимо цветово пространство, което е съвместимо с повечето компютърни монитори и другия хардуер. Целта му е да осигури еднакви условия за възпроизвеждане на различни монитори, което в резултата да даде постоянни визулани резултати.

CMYK

CMYK (цветовото пространство, очертано в магента на диаграмата) е субтрактивен цветови модел, използван в цветния печат. Той е базиран на смесването на пигментите за възпроизвеждане на други цветове. CMYK в някои аспекти е противоположен на RGB, тъй като използва цветни мастила, за да покрие прогресивно бял фон. На теория равни количества CMY би трябвало да възпроизведе черно, но използването на четвърти цвят „черно“ дава по-предвидими резултати.

Pantone Matching System

За разлика от цветовите пространства, Pantone Matching System е система за цветова комуникация, в която всеки цвят отговаря на Pantone цвят (изобразени като черни точки на диаграмата. Pantone Matching System не е цветово пространство, а цветова система. Въпреки, че можете да свържете точките в диаграмата, резултата не е гама, тъй като цветовете, дефинирани от системата са краен брой.
Цветовете в Pantone Matching System са подбрани, за да отразяват максимално голяма част от цветовото пространство, което може да се възпроизведе чрез мастилата на компанията. Хроматичната диаграма показва, че има Pantone цветове, които се разпростират в CMYK и sRGB цветовите пространства, но докато CMYK оли sRGB възпроизвеждането не е достатъчно точно, използването на допълителни цветове осигурява перфектен цвят за всеки тираж.
Високите нива на контрол на качеството в създаването на скалите на Pantone означава, че те са надежден източник на цветова комуникация. В идеалния случай Pantone Matching System се използва във всички фази на дизайна и производството на печатни материли и гарантира, че крайният продукт отговаря на очакванията на клиента.

Pantone Formula Guide

Четиринадесетте базови цвята на Pantone, заедно с прозрачния бял цвят на Pantone, са градивните елементи на Pantone Matching System. Точните отношения на тези базови цветове, дефинирани в проценти, позволяват точно пресъздаване на 1114-те уникални допълнителни цвята, налични в актуалната палитра.

Базовите цветове на Pantone:

 • PANTONE Yellow
 • PANTONE Purple
 • PANTONE Yellow 012
 • PANTONE Violet
 • PANTONE Orange 021
 • PANTONE Blue 072
 • PANTONE Warm Red     
 • PANTONE Reflex Blue
 • PANTONE Red 032
 • PANTONE Process Blue
 • PANTONE Rubine Red
 • PANTONE Green
 • PANTONE Rhodamine Red
 • PANTONE Black
 • PANTONE Transparent White

Без постоянно качество и точност на базовите цветове на Pantone, резултатите може да варират. За да гарантира качеството, компанията, тества всяка година версиите на всеки производител на базовите цветове.

Formula Guide

pantone

Formula Guide е скала, на всяка страница, от която са отпечатни седем цвята и е базирана на „централизирана“ концепция. „Централният“ цвят (обикновено, но не винаги, това е цветът в средата на страницата) е смес от един или повече от 14-те базови цвята. По-светлите цветове се постигат чрез същите съотношения на базовите цветове плюс увеличаващо се количество прозрачно бяло. По-тъмните цветове се постигат чрез добавяне на черно мастило.

На изображението можете да видите страница от Pantone Formula Guide/Solid Coated, която илюстрира логиката на централизираната концепция. Pantone 165 C е на централната позиция. То е комбинация от 50% Pantone Yellow и 50% Pantone Warm Red. Pantone 164 C, Pantone 163 C и Pantone 162 C прогресивно изсветляват чрез добавяне на увеличаващи се количества прозрачно бяло. Pantone 166 C, Pantone 167 C и Pantone 168 C потъмняват с добавяне на Pantone Black.
При повечето Pantone цветове, като Pantone 165 C, централния цвят е в средата на страницата на скалата. Понякога има и изключения. Например, на страница 26.5 C, базовият Pantone Violet е централен цвят, но заема пета позиция, точно под средата на страницата.

Източник: pantone.com

Превод: Мартин Новев

За онлайн поръчки вижте тук: PANTONE® скали

Всички фирми предлагащи Pantone скали вижте тук:  Cmyk и pantone скали 

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.