Синтетична хартия Robuskin

8532
Синтетична хартия Robuskin

Уникалното в синтетичната хартия е, че са и присъщи едновременно печатните свойства на нормалната хартия, както и тези на синтетични медии, като PET, PP и др.

robuskin

Износоустойчивост, еластичност, здравина. Това позволява на синтетичната хартия да бъде използвана там където и целулозната хартия и синтетичните медии се провалят.

Robuskin е марка немски синтетични хартии, които могат да включват в състава си PE, PP, PET и PVC. Здравината на медията идва от влакната, от които е изработена. Важно е те да са разпределени хаотично, тъй като ако имат посока, както нормалната хартия материалът ще може да се къса.

robuskin

Това което отличава Robuskin от останалите синтетични хартии е, че според производителите тя е подходяща за всеки вид печат. Особеност при използването на дигитален печат е че се препоръчват машини със сух тонер, при флексо и офсетовият печат не се изискват специални мастила (подробна информация за спецификациите на хартията можете да видите ТУК). Хартията се предлага в различна дебелина (36 – 400 µm.) и формати, в зависимост от нуждите на клиента, тя може да е с едностранно или двустранно покритие (както и без покритие), Медиите Robuskin съществуват и във варианти цветна, флуоресцентна или самозалепваща се хартия. Важно е също да отбележим, че всеки вид хартия с марката Robuskin може да бъде бигована и щанцована.

Повърхността на всички синтетични хартии е абсолютно гладка и не се деформира дори при многократен печат. Благодарение на това върху нея може да се отпечата много детайлно изображение с висока резолюция. Специалните полимерни материали, от които е изградена хартията я правят много устойчива на разтягане и сгъване. Смачкването на такъв вид хартия също не е проста задача, особено ако е с по-висока плътност. При използване на синтетична хартия отпада и необходимостта от ламиниране, защото допълнителна защита просто не е нужна, а отпечатаните върху нея изображения за дълго запазват цветовете, яркостта и контраста.

Синтетичните хартии са устойчива на външни въздействия, което ги прави отличен материал за външен печат, те не се влияят от климатични промени и понеже при изготвянето им не се използват влакна и покрития, абсорбиращи влага, материалът може да се похвали със силни хидрофобни свойства. Освен това на синтетичната хартия не оказват въздействие голяма част от химикалите.

Предимства и приложения на синтетичната хартия.

robuskin

Хартиите Robuskin притежават сертификат, удостоверяващ, че са годна за пряк контакт с мокри и сухи храни, тоест спокойно може да се използва за всякакви опаковки и етикети.

Много често на синтетична хартия се отпечатват географски и туристически карти, както и карти и подложки за игра (които могат да се използват практически вечно).

Тя е също е отличен избор при печат на менюта. Менютата отпечатани на синтетична хартия запазват безупречен външен вид за много по-голямо количество от време.

Синтетичната хартия е добро решение и за детски книжки, както вече споменахме тя е напълно безвредна за хора. Освен това детето Ви няма да може да я скъса раздърпа или измачка, а има и още едно много важно предимство, по всяко време можете да измиете книгата.

В България такава хартия можете да намерите тук.

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.