Adobe затваря платформата XD след провала на сделката за придобиване на Figma

380
Adobe затваря платформата XD след провала на сделката за придобиване на Figma

Adobe ще се откаже от разработването на своята платформа за уеб дизайн XD, която може да се конкурира с Figma. Тази новина идва малко след като стана ясно, че Adobe няма да може да закупи Figma за 20 млрд. долара поради натиск от страна на регулаторните органи на ЕС и Обединеното кралство.

 

Adobe Figma

 

Когато Adobe реши да купи услугата Figma, която помага на потребителите да разработват интерфейси за приложения и уебсайтове, компанията постави собствената си подобна услуга XD в „режим на поддръжка“, като спря да пуска нови функции за този продукт. Провалът на сделката за закупуване на Figma под натиска на регулаторните органи стана известен през декември миналата година, но тогава Adobe не направи никакви изявления относно бъдещата съдба на XD. Сега този въпрос е изяснен.

„Нямаме планове да продължаваме да инвестираме в него“, заяви тази седмица говорител на XD. Освен това, говорителят на Adobe говори за намерението на компанията да се съсредоточи върху разработването на съществуващите приложения за обработка на изображения, дизайн, анимация, както и върху облачната платформа Express и генератора на изображения с изкуствен интелект Firefly. Adobe възнамерява да продължи да интегрира функции, базирани на ИИ, в своите софтуерни продукти.

През последните години Figma изпревари Adobe XD. През 2022 г. представител на Adobe заяви, че XD е донесъл на компанията само около 17 млн. долара годишно, а за разработването на функции за услугата са работили 19 души. Тъй като сделката с Figma се провали и Adobe остана с непохарчени 20 млрд. долара, има слухове, че компанията отново ще се опита да създаде конкурент на популярната услуга за уеб дизайн. Няма конкретни изявления по този въпрос, но представител на Adobe заяви, че компанията е отворена да проучи възможността за партньорство с други компании в тази област.

Източник: The Verge

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.