Прес центърът на drupa

3675

Изложението разполага с прес център, в който е помислено за всичко, което е необходимо за работата на един журналист.

Когато очакваш 3 500 журналисти от цял свят да посетят изложението ти, си длъжен да помислиш за всичко, което би им потрябвало в работата. Когато си германец и правиш drupa, си помислил за неща, от които дори журналистите не са знаели, че имат нужда. Организаторите са изпипали всичко до такава степен, че можеш да изкараш всичките 14 панаирни дни, без да ти се налага да излизаш от прес центъра и пак да имаш цялата налична информация от всички горещи точки. Екипът на drupa е от минимум пет души /поне ние видяхме толкова/, които отразяват всичко важно за деня и го публикуват почти веднага в сайта във видео, аудио и текстови формат. В прес центъра срещнахме още журналисти от десетки издания и държави. Вижте внушителната бройка на медийните партньори тук.

По отношение на комуникациите, прес центърът предоставя безплатен безжичен Интернет за личните компютри, както и стационарни работни места с компютри, факсове, принтери, скенери, дори телефони, ако си поискате по спешност. Предоставена е огромна база данни с актуални снимки с висока резолюция, които могат да се използват абсолютно безплатно. Материалите във всекидневника drupa report daily също могат да се използват безплатно за редакционни цели, а те отразяват всичките важни събития и новини за деня в цели 48 страници.

В центъра е разположена рецепция с двама любезни и отзивчиви служители, които отговарят на всякакви въпроси – къде са важните презентации, партита, обучения и семинари; могат ли да се осигурят покани и акредитации за някои събития; възможна ли е помощ при организацията на интервюта с различни представители на големите фирми-изложители. На входа на прес центъра са поставили голяма дъска с разпечатка на дневната програма и акцентите за деня. Във всеки един момент рецепционистите могат да ви информират какво и къде се случва. Ако сте закъснели, дори ще се обадят вместо вас, за да ви акредитират за събитието. Направиха това пред очите ми за група индийски журналисти, които не бяха разбрали за някакво започващо събитие и нямаха покани.

За да бъде комфортът пълен, журналистите разполагат с безплатен вход за изложението /37 евро на ден/, безплатен каталог, гардебор за лични вещи и техника, лични контейнерчета за събиране на разпечатки, покани и всякакви рекламни и прес информации. Храната и напитките са на символични цени. Обслужването навсякъде е любезно, хората са отзивчиви и готови на всичко. Това не е само предоставена добра материална база, за да бъде drupa отразена по най-добрия начин, просто организаторите го умеят и имат традиции при работата с журналисти.   

Сещам се за една почти комична случка от миналата година, с едно наше изложение. При запитване на място в прес центъра какво е необходимо, за да се акредитираме като журналисти, ни се отговори: „Факс от главния редактор.“ Обаче, ако главният редактор ти е дошъл на крака и може да го удостовери с прес карта, отговорът е че не може, без дори да те удостоят с поглед. Дори фактът, че www.printguide.info е официална електронна медиа на Съюза на печатарската индустрия, не е никакъв довод, за да ти обърнат внимание. Естествено, можеш да си свършиш работата и без прес центъра, защото акредитацията на това българско изложение, така или иначе, служи  за … нищо. Когато се подготвяхме за drupa, изпратих точно един имейл, на който беше отговорено в деня и ни поискаха да занесем само по една разпечатка от наши публикувани материали в сайта. Този имейл беше достатъчен, за да ни сложат в базата си данни и вече да ни очакват да се акредитираме на място като хора, които познават. Със споменатото наше изложение, десетки разменени мейли и прес съобщения не са достатъчни. Да живее факсът!

Източник: Десислава Тодорова, www.printguide.info

Прочетете още:

Име: Десислава Тодорова

Професионален опит: Познава печатния бранш по-добре от страната на клиента. Над 10 години се занимава с организацията на рекламни кампании, медия планиране, събития и продажба на реклама. Образованието по "Масови комуникации" в НБУ със специалност "Продуцентство" й дава възможност да се занимава с рекламните кампании на големи концерти и събития. Има стаж в БТА като репортер - мястото, на което е научила как се пишат новините.

Настоящи занимания: В последните 15 години се е посветила на портала Printguide.info и свързаните с него сайтове. През повечето време се занимава с продажби на рекламните площи, но не малка част от времето си отделя в създаване на новите проекти към портала.
Създател на печатните издания "Принт идея", "Dotbrain - пътеводител на пазара на труда в печата и рекламното производство".

В свободното си време: активен блогър и любител-градинар.