Warning: getimagesize(): Filename cannot be empty in /home/prepress/new.printguide.info/wp-content/plugins/wp-open-graph/output.class.php on line 306

Равносметката от drupa

2492

Изложението приюти впечатляващи нови технологии, някои от които имат нужда от още доста работа, за да влязат в производство.

Сред най-впечатляващите технологии, показани на изложението са Konica Minolta KM-1, системата за офсетов печат с UV мастила Komori H-UV и технологията на мастиленоструйните печатни глави на Memjet, използвани в широкоформатната печатна система Canon Velocity. Голямата сензация, разбира се, е нанографията на Benny Landa, и договорите, които сключи с големи компании, които ще могат да използват технологията му с наномастило.

Според някои специалисти Konica Minolta KM-1 е първата смислена мастиленоструйна листова преса. Тя е съвместна разработка на Konica Minolta и Komori. Машината използва печатни глави Kyocera, UV сушене, използва трансферен цилиндър и предлага пълноцветен двустранен печат. Скоростта е 3 300 листа в час при едностранен печат и двойно по-малко при двустранен. Системата може да печата на хартия с гланцово покритие. Засега тя само беше изложена, не бяха показани отпечатъци. Сред видимите ѝ характеристики е компактния размер.

Можете да видите видеопредставяне на KM-1 тук:
http://www.youtube.com/watch?v=qPJxVj_lSQU

Енергоспестяващата технология на Komori H-UV впечатлява с това, че премахва много от недостатъците на офсетовия печат с мастила с UV сушене. Сред тях са твърде големият разход на енергия, голямото количество отделяна топлина, отделяно от лампите и проблемите с обслужването, предизвикани от нагряването. Новата технология на Komori включва нови UV мастила и източник на ултравиолетова светлина, разработени по-най-високите стандарти.

Друга впечатляваща новост са мастиленоструйните печатни глави Memjet, които са инсталирани на широкоформатната печатна система Canon Velocity. Те предлагат висока скорост и качество на печат, които превъзхождат тези на широкоформатните решения, които са на пазара в момента.

Бени Ланда направи голямо впечатление с интервюто си на Червеното канапе. Впечатляващ е и начинът, по който спечели доверието на посетителите на изложението и получи депозити от компании за машините, които се очаква да бъда пуснати в производство след 12 или 18 месеца. Показаните на drupa машини бяха само за демонстрационни цели. Можете да прочетете повече за технологията тук.

Интересна новост са и металните мастиленоструйни мастила, представени от Eckhart. Различни производители представиха интересни опции за UV лакиране, включително с обемен ефект чрез мастиленоструйна технология.

Ролната цифровата мастиленоструйна преса KBA rotajet има ширина на печат 760 милиметра и тежи 26 тона. Вероятно тази машина ще има нужда от някои подобрения във връзка с поддръжката на различни медии, както и от клиент, който да плати между 3 и 3,4 милиона долара.

Източник: graphiccommunicationconsulting.com
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.