Реакциите на индустрията на плановете за промяна в периодичността на Drupa

1794

Heidelberg и KBA призоваха Drupa да се придържа към четиригодишен интервал, от HP казаха, че никой няма да спечели, ако изложението се провежда всеки три години. Ланда харесва идеята за по-често провеждане на изложението.

Повечето големи изложители са настроени негативно към плановете за съкращаването на периодичността на Drupa. То беше обявено от директора на събитието Manuel Mataré. Той каза и че постепенно ще предаде ръководството на шоуто на Sabine Geldermann, която е ръководила събития като Viscom и Pro Sign. Причините за пенсионирането на Mataré са здравословни. Сред изложителите се появиха менения, че новата идея ще предизвика хаос. Въпреки това масовото настроение, въпреки изразеното недоволство, е че изложителите ще продължат да участват, дори и с променена периодичност.

Heidelberg и KBA са против
Двата най-големи офсетови изложителя, Heidelberg и KBA, заявиха, че искат Drupa да се придържа към четири годишната периодичност. Heidelberg, който беше най-големият изложител на Drupa 2012 е постигнал консенсус с KBA, че съкращаването на продължителността на шоуто на 10 или 11 дни има смисъл и е срещнало подкрепата на общността на участниците. И двете компании смятат, че ще е грешка, ако комитетът на Drupa подкрепи идеята за провеждане на изложението през три години от 2012. Срещата на комитета ще се проведе на 2-и ноември.

Двете конкурентни компании са постигнали съгласие и с HP, че преминаването към новата периодичност ще доведе до увеличаване на разхода на ресурси в период, в който производителите се ориентират към инвестиции в събития в Южна Америка и Китай. „Провеждането на Drupa е в синхрон с подхода ни да отговаряме на нуждите на клиентите си в индустриализираните държави и в развиващите се страни и очевидно съвпада с циклите на развитие на основните продукти в индустрията ни, които са с продължителност 4-5 години.“, обяви говорител на Heidelberg.

Това становище беше подкрепено от маркетинг директора на KBA Klaus Schmidt, който заяви, че предложението за намаляване на периодичността на шоуто не е добре дошло в момент, в който производителите страдат от свръхкапацитет и ниски маржове. Той допълни, че излагането на висококачествени офсетови преси или довършително оборудване всеки три години просто е твърде скъпо.

„Инсталирането на големи производствени машини и работата им на място е запазена марка на Drupa, която и дава предимство пред повечето подобни събития и е основната причина, която привлича стотици хиляди посетители от цял свят. По-кратка периодичност автоматично ще доведе до по-малки щандове и по-малко техника, поне при големите машини. Това ще накърни уникалната позиция на Drupa като глобално събитие за индустрията ни“, добави Schmidt. Той допълни, че вероятно производителите на софтуер и решения за предпечат ще са единствените, за които промяната ще е полезна.

HP е твърдо против
HP беше вторият най-голям изложител на Drupa 2012, с почти 5 000 кв. м. Въпреки това, компанията не е част от комитет на Drupa, който трябва да реши дали да се промени интервалът на провеждане. Основанията HP да е против са, че по-краткият цикъл ще въздейства на представянето на по-значимите продукти и ще доведе до допълнителни разходи за изложителите и посетителите.

„Ние твърдо искаме Drupa да продължи да се провежда на четири години. Да е на три години далеч не е идеално решение.“, каза вицепрезидентът на маркетинга и стратегията на графичните решения на HP Sumeer Chandra. Той добави, че има две причини, поради които ако изложението се провежда на три години, то ще е фундаментално различно. Първата е времето, което отнема разработката на по-значими нови платформи:
Опитът ни сочи, че процесът на разработка на значимите платформи е поне пет години и положението при другите производители е същото. Тези които представиха значими нововъведения на Drupa няма да ги пуснат на пазара още две години – това показва, че цикълът на разработка просто не може да се компресира.

„Втората причина е просто пресмятане на бюджета. Drupa на три години ще увеличи значително разходите на всички доставчици.“
За разлика от изпълнителния директор на Landa Бени Ланда, Chandra споделя възгледите на Heidelberg, че провеждането на шоуто на три години ще увеличи разходите за изложителите. Той подчерта, че за момента това е най-голямата инвестиция която прави HP в събитие в областта на графичните технологии. Той добави, че поддържа идеята за съкращаване на продължителността на изложението, но зачестяването на събитието ще натовари повечето участници в момент, в който печалбите им са много по-ниски от тези преди пет или десет години.

Ланда е „за“ Drupa през три години
Landa Digital Printing ще се откаже на участието си на Ipex, ако Drupa премести следващото шоу през 2015. Компанията, която показа нанографската си печатна технология на Drupa 2012, беше най-големият изложител, който се появява за пръв път на събитието с изложбена площ от 1 400 кв. м. В момента Landa присъстват в разпределението на Ipex 2014 с 1 650 кв. м..

Основателят и изпълнителен директор Бени Ланда каза пред PrintWeek: „Ние решихме, че ако Drupa се премести през 2015, няма да отидем на Ipex през 2014“. Той добавим, че ако Drupa се придържа към 2016, компанията все още не е решила окончателно дали ще участва в Ipex 2014, въпреки че определено ще присъства на голямо търговско събитие през въпросната година.

За разлика от повечето големи изложители, Ланда каза, че ще бъде добре за Drupa да премине към съкратена периодичност. „Мисля, че е голямата заблуда е, че хората възприемат този ход като зачестяване на световните търговски изложения. Аз го виждам по друг начин – периодичността ще намалее. Големите международни събития ще се провеждат на три години, вместо на две. Ще има само едно голямо международно шоу, поне за Запада“, заяви той.
Това изказване трябва да се разглежда в светлината на отказа на HP от участие на Ipex, последван и от Heidelberg.

На снимката: Manuel Mataré, директор на Drupa
Източник: printweek.com
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.