Тенденциите в печата според drupa Global Trends

1077
Тенденциите в печата според drupa Global Trends

Шестият доклад на drupa е базиран на проучвания, които проследяват ключови тенденции в икономиката и пазара, проведени през октомври 2018 сред почти 850 участника от различни региони и пазари.

Данните са от две независими проучвания, за доставчици и производители, които имат общи и специфични въпроси. Обобщението на drupa гласи „Глобално погледнато, печатът е в добра форма. Повечето от показателите бележат ръст през последните пет години и въпреки, че има някои индикации за предизвикателства, които предстоят, те обикновено са свързани с проблеми, които не зависят от печата, а от политиката и по-общите икономически условия. Очевидно някои региони се справят по-добре от други. Има и по-силни и по-слаби пазари. Въпреки всичко, индустрията като цяло показва увереност въпреки глобалната рецесия и ефекта на цифровите технологии.“

Икономическо представяне
Глобално погледнато, печатът се справя добре. Има проблемни региони и пазари, но цялостното състояние е добро. Барометърът на drupa за икономическа увереност показва положителен нетен баланс от реални +27% за 2018. Тоест: 40% от печатниците описват състоянието си като „добро,“ а 13% като лошо. Северна Америка води по този показател, Европа и Австралия/Океания се справят добре, Азия, Южна и Централна Америка са предпазливи, в Африка има проблеми. Общата картина отговаря на термина „задоволително“

 

Икономическо представяне  drupa

Представяне на отделните пазари
Опаковките и функционалния печат видимо са най-силните пазарни сектори, но има спад на увереността сред производителите на рекламни материали след няколко години повишаване на резултатите. (Нетен баланс от +20% в сравнение с +31% за миналата година.)

 

Представяне на отделните пазари  drupa

Можете да свалите обобщението оттук.
Цената на пълния доклад е 249 евро.

Източник: drupa.com
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.