Четвъртият drupa Global Trends доклад ще излезе скоро

1438
Четвъртият drupa Global Trends доклад ще излезе скоро

След успешното изложение drupa през 2016, четвъртия глобален доклад Global Trends поддържа възгледа, че печатът се възстановява от предизвикателствата на икономическата криза от 2007/2008 и стратегическото пренасочване към дигиталните комуникации.

drupa Global Trends

Sabine Geldermann, директор на drupa, заяви: „Миналогодишната drupa показа, че глобалната печатна индустрия си е върнала увереността в бъдещето с много нови технологии и приложения, които да вдъхновят както печатниците, така и клиентите им. Този доклад показва, че нивата на увереност се различават между различните региони и пазари, но като цяло печатната индустрия е във възход и ще инвестира сериозно в проспериращо бъдеще.“

Около 850 и над 300 доставчика от всички региони и пазари, които посетиха drupa миналата година са участвали в проучването на Printfuture. „Всички печатници, независимо от пазара или региона, знаят, че ако искат да оцелеят в дългосрочен план, трябва да продължат да се адаптират към промените а пазара и икономическите условия. Това изисква безкомпромисен подход към ефективността и автоматизацията, ученето на нови умения и добавянето на нови услуги,“ добави Sabine Geldermann.

Увереност за 2017 сред печатниците и доставчиците

Глобално, 42% от печатниците описват бизнеса си като „добър“ през 2016, а само 11% го описват като „слаб.“ Според 46%, изгледите за 2017 са дори по-добри.

Разликите между пазарите и регионите, обаче се увеличават. Опаковките отбелязват +39% нетен ръст, а функционалният (индустриален/декоративен) печат бележи +34%, рекламните материали са с +26%, а изданията+23%. Северна Америка отново е най-силният регион с нетна стойност от +49%, следвана от Европа и Австралия/Океания с +33%, Централна/Южна Америка с +29%, Азия +20%, Близкия Изток +19% и Африка с -3%.

Тенденцията към намаляване на цените и спад на маржовете се запазва, като е компенсирана от увеличени приходи и по-пълно използване на мощностите. При конвенционалния печат продължава да се наблюдава съкращаване на тиражите и времето за подготовка и по-голям брой поръчки.

Забележимо прекъсване в ръста на дигиталния печат и по-малко инсталации на Web-to-print системи

В сравнение с други години историческият ръст на цифровия печат е в застой: през 2015, 28% от печатниците докладват приходи от цифров печат над 25%, а през 2016 те са едва 27%. Въпреки това цифровия печат постоянно увеличава ролята си във функционалния печат, където инкджет е доминиращата технология – от 61% през 2014 до 74% през 2016. Дигиталния печат продължава бързия си ръст при рекламните материали – от 37% през 2013 до 50% през 2016. Очакваният ръст на дигиталния печат при опаковките започва, 34% от производителите на опаковки предлагат цифров печат, спрямо 24% през 2014.

Забележим е спада на броя инсталирани Web-to-print системи в световен мащаб от 26% ръст през 2015 до 23% през. Пълният доклад ще бъде издаден след няколко седмици на английски на www.drupa.com (Цената му е 249 евро).

Източник: drupa.com
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.