Drupa Global Trends показва подобряване на пазарните условия за широкоформатния печат

1605
Drupa Global Trends показва подобряване на пазарните условия за широкоформатния печат

Според доклада мастиленоструйният печат започва да се превръща в доминираща технология на текстилния пазар.

Вторият доклад на Drupa за глобалните тенденции в печатния бранш отчита, че печатниците с мастиленоструйни машини, както и компаниите за функционален печат и опаковки се справят по-добре от производителите на рекламни материали и издателите.

 

 

От 810 печатници, анкетирани в световен мащаб:

  • 59% от тези, които се занимават с функционален печат са споделили, че цифровият мастиленоструен печат осигурява над  25% от оборота им.
  • Същото се отнася за 38% от производителите на рекламни материали и 25% от производителите на печатни издания. 
  • Мненията за икономическия климат на печата са разделени – 34% го описват като добър, 13% смятат, че е лош. По отношение на приходите 39% отчитат повишаване, 22% – спад. Едва 16% от фокус групата отчита ръст на маржовете.

 

Увеличената конкуренция и намаленото търсене са посочени като основни пречки на развитието. Все повече печатници, въпреки това, се борят с тези трудности като сключват стратегически партньорства. Проучването подчертава тенденцията към ръст в сливанията и поглъщанията на компании с 30% ръст на сделки от този тип от април 2014 насам.

 

Източник: blog.drupa.com
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.