Komori на drupa 2016

2130
Komori на drupa 2016

Основните нововъведения на компанията, които ще бъдат показани на шоуто, са нови офсетови машини и две дигитални системи, едната, от които базирана на нанографията на Landa

impremia

Impremia NS40

Impremia NS40 е нова система за печат, базирана на революционни нанопигменти. Тя използва  нанографски печатен процес, с Landa NanoInk® мастила, с патентовани пигменти на водна основа, чийто диаметър е от порядъка на десетки нанометри. Нанографския печатен процес започва с нанасяне през дюзи на милиарди капчици. Те не се нанасят директно върху материала, а върху гумено платно.

nano

След като капките мастило попаднат върху горещата гума, те много бързо губят водното си съдържание, като в процеса слоят мастило изтънява. Когато всичката вода е изпарена, мастилото остава върху платното като свръхтънък полимерен филм. След като бъде притиснат към листа, този слой с дебелина 50 нанометра моментално се свързва с материала, без да прониква в него. Формираният по този начин отпечатък е издръжлив, устойчив на надраскване, няма нужда от допълнително сушене и не оставя остатъци по гумата. Този тип печат е съвместим с всички разпространени материали за печат (хартии с и без хромово покритие, пластмаса и специални материали.)
ImpremiaNS40 предлага максимален размер на листа за печат от 750х1050 mm, максимална скорост от до 6500 листа в час, качество, аналогично с офсетовото. Машината се предлага в конфигурации с до 7 цвята, разделителната способност е 1200х1200 dpi.

Impremia IS29

Impremia IS29 е листова UV мастиленоструйна дигитална система с максимално печатаемо поле 575×735 mm. Скоростта ѝ е 3000 листа в час при едностранен и 1500 листа в час при двустранен печат. Дебелината на медиите, които поддържа е 0.06–0.6 mm (едностранен печат), 0.06–0.45 mm (двустранен печат). Разделителната ѝ способност е 1200 × 1200 dpi.

Системата използва част от технологиите за производство на офсетови преси на Komori и благодарение на това предлага отлично възпроизвеждане на цветовете. Предимствата на UV мастиленоструйната технология я правят подходяща не само за производство на рекламни материали, а и на опаковки.

Lithrone G37

Lithrone G37 e нова компактна H-UV четирицветна офсетова преса с нова LED технология за сушене и максимално печатаемо поле 640×940 mm, която е подходяща за широка гама приложения. Тя е подходяща за нуждите на книгоиздаването и производството на рекламни материали на хартии с високо или ниско относително тегло и използва H-UV L (LED) система за незабавно изсушаване. Тази машина е подходяща за производство на продукти с голям брой страници с висококачествен печат. Максималната скорост, посочена от производителя е 15000 листа в час.

Новата технология H-UV L (LED)

След представянето на иновативната система за сушене H-UV през 2009, Komori са продали над 600 преси, екипирани с нея. Новата ѝ версия със светодиоди ще дебютира на drupa 2016 с демонстрация на живо на новата четирицветна Lithrone G37.

Lithrone G29

Тази офсетова печатна машина предлага максималната скорост от 16500 листа в час и максимално печатаемо поле от 520×740 mm и H-UV технология. Машината може да се оборудва с най-новите автоматизирани решения, които съкращават времето за подготовка и осигуряват нужната гъвкавост за производство на материали с висока добавена стойност.

Източник: пресинформация на Komori

Текста написа: Мартин Новев

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.