Биопластмаса на Stora Enso – реална алтернатива на PET

2265
Биопластмаса на Stora Enso – реална алтернатива на PET

Stora Enso започва пробно производство на биопластмаса, която може да се окаже реална алтернатива на използвания PET в опаковките

През последните години усилено се работи в посока заместване на пластмасите на основата на нефтопродукти с такива на биологична основа, като например растения. Tехнологията, която Stora Enso предлага в това направление се нарича FuraCore® и позволява извличането на органическото съединение фурандикарбоксилна киселина (FDCA), която е ключов градивен елемент на биопластмасите, като полиетилен фуранат (PEF). Той е продукт с много голямо индустриално приложение, като бутилки, опаковки за храна, текстил, килими, електронни материали и автомобилни части.

 

Furacore® FDCA

 

PEF е с по-добри бариерни свойства, има универсална употреба, може да замени дори алуминиеви кутии и стъклени опаковки, освен това е термоустойчив и е подходящ за горещо пълнене. В същото време продукти изработени от PEF може да се включат в съществуващите вече структури на преработка.

Предстои комерсиализация на технологията до края на настоящата 2022 година, като Stora Enso вече организират пилотното производство на Furacore® FDCA в завода им за рециклиране в Langerbrugge близо до Гент, Белгия.

Полезно: PET е една от най-често използваните пластмаси, която идва с много предимства, но е и напълно базирана на фосилни изкопаеми. Още от края на 20 век човечеството зависи от пластмасата, като достъпен, универсален и издръжлив материал, като световната консумация на пластмаса от тогава до сега само нараства. През 2016 г. са били продадени 480 милиарда пластмасови бутилки, спрямо 300 милиарда през 2004 г. Днес по един милион пластмасови бутилки се продават всяка минута и годишните продажби продължават да се увеличават ( по статистика на Euromonitor от 2021). Една от най-широко използваните пластмаси за опаковане на храни и напитки е полиетилен терефталат (PET), използван например за най-разнообразни бутилки. От такива за безалкохолни напитки и олио, до течен сапун за ръце. PET за първи път е патентован през 40 -те години на миналия век, първоначално за прежди и текстил, а първите PET бутилки са произведени през 70-те години. Въпреки превъзходните си свойства, пластмасите на базата на изкопаеми като PET идват със значителни проблеми. Една от тях е освобождаването на въглероден диоксид в атмосферата в края на живота му. Поради тази причина нагласите и поведението на човечеството към пластмасата трябва да се промени, за да бъде осигурено безопасно и здравословно бъдеще на планета.

Интернет портал за печатни технологии.