Годни за ядене опаковки намаляват отпадъците

2086
Годни за ядене опаковки намаляват отпадъците

Конвенционалните пластмасови чаши са много удобни, но изобщо не са екологични. Те допринасят за многото пластмасови отпадъци в депата, като повечето от тях не могат да се рециклират.

агар

 

Изчислено е, че 2,5 милиарда чаши за еднократна употреба се изхвърлят всяка година. Индустриалните дизайнери Челси Бриганти и Лий Ан Тъкър, вярвали, че трябва да има по-добър начин да се консумират студени напитки по време на път. Те разработили ядливи чаши с различни аромати като екологична алтернатива на еднократните пластмасови чаши.

Тяхното изобретение е вдъхновено от любовта им към Jell-O, десерт на основата на желатин. Както индустриални дизайнери, двете жени искали да направят нещо по-функционално и насочили своите умове върху разработването цветни, прозрачни чаши, които могат или да бъдат изядени след употреба или да се компостират. Най-накрая избрали заместителя на желатина на базата на водорасли – агар, заради неговия структурен характер, вкус и растителен произход. Агарът няма вкус и мирис и може да се ароматизира по най-различни начини.

Първият вкус, който те направили за своите чаши бил цитрусов, защото той върви с много летни напитки, а едни от най-продаваните им чаши в Ню Йорк и Лос Анджелис са ароматизирани със зелен чай. Други аромати включват череша и ванилия. Дизайнерите Бриганти и Тъкър използват естествени подсладители, органични съставки и ароматизирани оцветители, получени от плодове и зеленчуци. Според клиентите, чашките имат вкус на плодови близалки, макар и не толкова сладки.

 

агар чаши

Когато производителят на водка Absolut направил запитване за поръчка на 60 000 чаши от агар за използване на концерт на открито, дизайнерите разбрали, че този проект може да се превърне в бизнес. Бриганти и Тъкър формират партньорство, за да могат да напредват и събират повече от 10 000 долара чрез кикстартър кампания през 2011. Заради вкуса и забавните цветове, двете дизайнерки кръщават своя 100 процента биоразградим продукт Loliware. След набирането на повече пари, дизайнерките сега продават масово своите ядливи чаши и планират разширяване на продуктовата линия – една потенциална възможност е изработването на бутилка от агар.

Източник: blog.drupa.com
Текста написа: Мария Шабанска

Име: Мария Шабанска

Професионален опит: Завършила специалност “Педагогика” в СУ “Св. Кл. Охридски”, но никога не е работила по специалността. Съдбата я среща с артистични натури и над 10 години работи във фирма за реклама и дизайн. След отделянето от фирмата, с колеги започва самостоятелна дейност, между които и предпечатната подготовка на списание “Опаковки и Печат”.

Настоящи занимания: През последните 5 години работи като редактор на списание “Опаковки и Печат”, за което подбира и превежда научно-технически публикации и материали. Занимава се и с подновяването на информацията на сайта на списанието.

В свободното си време: Ако няма възможност да е сред природата, предпочита хубавата книга.