Защита от фалшифициране чрез материал с променящ се цвят

1660
Защита от фалшифициране чрез материал с променящ се цвят

Новите материали променят начина, по който хората комуникират с обкръжаващата ги среда. Най-новото в тази област е ултра тънък материал, който променя цвета си дори при най-малък натиск или разтягане.

материал, чувствителен на натиск и огъване

 

Този нов материал, представен от Калифорнийския Университет, предлага невероятни въможности пред печата на опаковки и етикети.

Ето какво казва неговият създател Д-р Connie Chang-Hasnain „Цветът на този нов материал е изключително чувствителен на механични деформации, като огъване, усукване или разтягане. Нарушаването на структурата се наблюдава чрез промяна в цвета, без необходимост от допълнителни контролни уреди.”

Към момента промяната в цвета се създава чрез намираща се на повърхността комбинация от химически материали, които поглъщат и отразяват специфични дължини на вълната от видимия спектър на светлината. Когато се отразяват по-къси вълни, повърхността има червен оттенък и обатно при дълги вълни оцветяването е в синия спектър. Новият материал позволява промяна в цвета без използвне на химически пигменти или багрила.

Учените са създали малки линейни релефни структури чрез гравиране върху силициев полупроводников слой с дебелина 120 нанометра. Всяка изпъкнатина отразява определена дължина на вълната. Разстоянието межди вдлъбнатите и изпъкнали структури определя цвета, който ще се отразява и по този начин всяка деформация рефлектира в промяната на цветовете, които се виждат по повърхността. Разработеният материал е лесен за производство и с много гладка задна повърхност, което позволява нанасянето му върху различни синтетични медии в зависимост от приложението.

Авторите посочват и някои от възможните приложения на новия материал. Според тях той ще даде началото на разработването на нов тип визуализиращи технологии, откриване на незабележими дефекти в сгради и транспортни средства, но най-важното за печатния бранш е използването му при етикетите, чрез което успешно да се води борба с фалшификациите.

Източник: blog.drupa.com
Текста написа: Антон Даскалов

Антон Даскалов

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/