Иновации в технологиите при опаковане и етикиране в сектори храни и напитки

726
Иновации в технологиите при опаковане и етикиране в сектори храни и напитки

Какви видове технологии за опаковане са достъпни за производителите на храни?

 

технологии за опаковане

 

Етикетите са ключов елемент от опаковките на хранителни продукти и са от решаващо значение за представяне на информация на потребителите, като списък на съставките и потенциални алергени. Технологията за печат на етикети например може да помогне на бизнеса да разработи универсални, професионални етикети, които предоставят важна информация, като същевременно имат максимално въздействие.

Чрез използване на сложно проектирани етикети върху прозрачни или цветни носители, потребителите могат лесно да забележат информация за алергени. Бял шрифт на прозрачен или цветен фон може да привлече вниманието към ключовите послания и да гарантира, че няма да бъдат пропуснати. Възможностите за петцветен печат също могат да добавят ново цветово измерение към етикета и да позволят по-голяма гъвкавост в дизайна. Бялото може да се използва за създаване на дизайни върху цветни медии или такива с метален ефект, като златни и сребристи, които са трудни за отпечатване с помощта на други цифрови технологии. Тези решения могат да позволят създаването на привличащи окото етикети, без това да оказва влияние върху разходите.

Какви видове информационни етикети трябва да се показват в съответствие с директивите на ЕС?

 

видове информационни етикети

 

Компаниите за храни и напитки в ЕС са обвързани със строги закони относно информацията за алергените. Те трябва да кажат на клиентите дали храната, която предоставят, съдържа един от 14-те ключови алергена, включително глутен, като пшеница, ечемик и овес.

Това означава, че например марките крафт бира трябва ясно да подчертаят, че се използва глутен в техните продукти. С над 2400 пивоварни само в Обединеното кралство, това е значително количество продадени продукти, които трябва да бъдат етикетирани с точна информация всяка година.

Организациите в Обединеното кралство трябва също така да вървят в крак с регулаторния подход, възприет от Световната здравна организация, като законите за етикетирането на алергени стават все по-строги, като „може да съдържа“ или предпазното етикетиране на алергени започва да се разглежда като предизвикателство.

Сега компаниите за храни и напитки трябва да се откажат от неясни формулировки и да заявят, че даден продукт определено не е подходящ за даден човек, страдащ от алергия. Няма да е преувеличено да се предполага, че етикетите са критичен компонент при предаването на тази информация и могат да спасят животи.

Как могат да бъдат създадени етикети, така че важна информация да бъде прочетена?

Използвайки индустрията за крафт бира като пример, бутилките могат да бъдат подложени на конденз, когато се съхраняват в определена среда. Етикетите на храните също могат да бъдат повредени. Ако етикетът се разгради поради излагане на вода или друга течност, има риск потребителите да не могат да прочетат важна информация.

Следователно производителите на храни могат да се възползват от водоустойчиви етикети, които са едновременно здрави и устойчиви на течности и UV избледняване. Наред с това получават и устойчиви етикети на агресивни химикали, омасляване и екстремни температури. Всяка организация, занимаваща се с бизнеси в ЕС, също трябва да е наясно с правилата на ЕС, които гласят, че някои двуцветни етикети трябва да издържат до три месеца под вода, без етикетът или отпечатаният материал да се отделят или разпадне. Многоцветните водоустойчиви етикети могат да постигнат това за срока на задължителния от ЕС период.

Гъвкавостта и потенциалните ползи от вътрешно решение?

Ясното и трайно етикетиране е задължително за марките храни и напитки, но промяната на тези етикети при външен доставчик на печатни услуги може да се окаже предизвикателство, когато става въпрос за бързи промени в информацията за алергена. Дългите срокове за изпълнение могат да означават, че всички задължителни нови промени не се отразяват незабавно, което води до потенциално несъответствие, което излага на риск потребителите.

 

 

Освен това минималните количества за поръчка, наложени от доставчиците на печатни услуги, води до изхвърлянето на ненужните етикети при смяна на дизайн или промяна в регулациите.

Ключът е въвеждането на технология за печат на място, за да се премахне зависимостта от външни доставчици и да се гарантира, че промените могат да бъдат направени в етикетите веднага след промяна на разпоредбите. С новите правила за етикетиране на храни за продукти от ЕС, производителите могат предварително да поемат отговорност за своето етикетиране.

 

 

Притежаването на технологията също така позволява на организациите да постигнат икономии на разходи и намаляване на потенциалните отпадъци, като отпечатат точните необходими количества, независимо дали са едно или 1000.

За повече информация: Techno Pro
Още интересни статии ще откриете в блога на Техно Про
Moжете да отправяте Вашите запитвания както следва:
Телефон: +359 2 817 32 50
E-mail: salesteam@technopro-bg.com

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.