Как да направим опаковките привлекателни на външен вид и същевременно на ниска производствена цена?

4200

Вижте как две американски компании са намерили нетрадиционно решение на този въпрос чрез средствата на печата и дизайна.

Компанията Curwood е направила опаковка за свежо говеждо месо, на вътрешния слой на която е нанесен натриев нитрит. Ферментите в месото влизат в реакция с натриевия нитрит и му придават привлекателен червен цвят. Така се използва прозрачна опаковка и отпада необходимостта от допълнителен печат върху опаковката. Управлението по контрол за качеството на хранителните продукти и лекарствени препарати (FDA, САЩ) е разрешило като безопасна тази технология.

Ето и един случай на икономично решение за опаковка на кафе. Американската компания Cup to Cup се е обърнала към студиото за дизайн Focus Lab. Преди това за всеки вид опаковка на кафе се е печатала отделна опаковка и етикет. Като резултат от работата на Focus Lab, кефепроизводителите от Cup to Cup са получили нов дизайн на опаковката с много по-ниски производствени разходи. Focus Lab са преложили дизайн на нов основен етикет, който се залепя върху еднородна за всички кафета опаковка. След това върху основния етикет се отпечатва с ръчен печат информация за вида и съдържанието всеки вид кафе.

По материали на  news.unipack.ru

Написа инж. Васил Станев

Име: инж. Васил Станев

Професионален опит: Инженер- технолог полиграфическо производство, т.е. полиграфист от старата школа, завършил полиграфия в СССР, Украински полиграфически институт 1983 година. Създал е основните учебни програми по полиграфия в средното образование. Съавтор на Държавния образователен стандарт по полиграфия в средното образование. Инж. Васил Станев преподава дълги години в Добрич, където и изучава два випуска по полиграфия

Настоящи занимания: Преподавател в Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография в София. Той допринесе най-много за онлайн речника в Printguide.info, който обогати с над 400 думи. Инж. Станев е наш автор и консултант по всички въпроси, свързани с офсетовия печат и довършителната обработка.

В свободното си време: Превежда руска поезия и сърфира в социалните мрежи.