Карлсберг разработва изцяло картонени бутилки за бира

3521
Карлсберг разработва изцяло картонени бутилки за бира

Карлсберг разработва първата в света напълно биоразградима картонена бутилка за бира. От компанията твърдят, че материалът, който ще се използва е комбинация от картонените опаковки за яйца и защитните елементи на опаковките за електронни продукти.

Карлесберг разработва изцяло картонени бутилки за бира

 

Новата непрозрачна и защитена от счупване бутилка, естествено ще бъде и по-лека.

По проекта съвместно работят компанията за опаковки ecoXpac, Inovation Fund Denmark и Техническия университет на Дания. Очаква се финалният продукт да бъде представен в рамките на 3 години.

Всички елементи на бутилките на Карлсберг, включително капачките, ще бъдат изцяло произведени с биологични и биоразградими материали. Технологията ще се различава драстично от представената през миналата година от американската компания PaperBoy Wines, която използва пластмасова вътрешна основа, която е обвита от хартиена външна част. Бутилките на Карлсберг ще се произвеждат от една компонент, като ще имат специално вътрешно покритие. Те ще могат да се рециклират, като всеки друг хартиен продукт и ще се разлагат по естествен път.

От компанията взимат сериозни мерки, за да гарантират това, че новата опаковка няма да се отрази на качеството и вкуса на бирата. Освен това от Карлсберг обещават бирата да остава студена по-дълго, отколкото при използване на алуминиеви кенчета.

 

Карлесберг разработва изцяло картонени бутилки за бира

Карлсберг е един от най-големите производители на бира в световен мащаб със своите 500 различни бранда в портфолиото си. През 2013 година компанията е продала 36 милиарда бутилки бира в над 150 страни. Според последния годишен доклад на компанията, производството на опаковки е причина за 45% от отделените емиисии на въглероден диоксид. Именно поради това компанията търси решение за намаляване на вредните емисии чрез новите бутилки.

Източник: qz.com
Текста написа: Антон Даскалов

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/