Лакове на база възобновяеми суровини

119
Лакове на база възобновяеми суровини

Използването на природни ресурси се увеличава в световен мащаб. Индустриалните страни, които изискват големи ресурси, както и бързият напредък на развиващите се страни са огромно предизвикателство. Глобалните екологични проблеми, изменението на климата и увеличаването на количествата отпадъци предизвикват търсене на решения. Идеята за устойчивост с всеки ден става все по-важна!

 

Лакове на база възобновяеми суровини

 

Печатарските лакове трябва да отговарят на голямо разнообразие от изисквания. Те осигуряват ефективен външен вид и предпазват отпечатания продукт от драскотини или от абразивността на печатарските мастила. Не на последно място могат да добавят ценни функции на отпечатания продукт. В момента обаче производителите на лакове се оказват изправени пред допълнителни изисквания. Лаковете трябва да бъдат екологични и да спестяват ресурси, а в същото време да изпълняват същите техническите свойства като на конвенционалните продукти.

Нови екологични продуктови решения при лаковете

 

ACTGreen® е част от портфолиото от продукти на Друк Партнерс, които дават своя решаващ принос в областта на новите екологични решения при лаковете. Портфолиото включва не само продукти, които са формулирани по устойчив начин, но и такива, които позволяват производството на по-щадящи природата крайни продукти.

ACTGreen® включва три категории: Лакове ACTGreen®,  бариерни лакове ACTGreen® Barrier Coatings, ACTGreen® уплътняващи съединения.

Лаковете ACTGreen® са предназначени за прилагане при производството на картонени опаковки, публикации и акциденция. Портфолиото включва както продукти на базата на рециклирани суровини от изкопаем произход и био базирани материали, така и покрития на базата на възобновяеми ресурси под формата на растителни смоли. Всички продукти са добре утвърдени на пазара или са по-нататъшно развитие на съществуващи, познати продукти.
В момента Друк Партнерс като дистрибутор на Actega предлага налични три различни гланцови лака и матов лак ACTGreen®. В зависимост от продукта, тези лакове осигуряват бързо изсъхване, много висока устойчивост при „мокро слепване“ и добра устойчивост на изтриване. Предлага се и версия за последващ топъл печат, както и за двустранно лакиране. Процентът на екосъобразност варира в зависимост от функционалността и желаните свойства.

Бариерни лакове за опаковъчната индустрия

 

ACTGreen® Barrier Coatings е портфолио от бариерни лакове за опаковъчната индустрия с разнообразни бариерни решения. Освен функционалност, тези продукти позволяват да се премахнат вредните за околната среда слоеве на PE, като по този начин дават възможност за опростен производствен процес и допринасят за устойчиво рециклиране на крайния продукт. Лаковете осигуряват безопасност и стабилност при обработката и защитата на крайния продукт, например срещу мазнини, вода, водни пари, млечни продукти, алкохол, масло или основи.

Уплътняващи съединения без PVC и пластификатори

 

уплътнения за капачкиУплътняващите съединения ACTGreen® без съдържание на PVC и пластификатори за опаковане на храни. Това са смеси от внимателно подбрани термопластични еластомери, без миграция на вредни вещества в храната. За разлика от тях, PVC-съдържащите пластификатори могат да мигрират в храната и по този начин да повлияят на човешкото здраве. Освен това PVC е една от най-замърсяващите пластмаси. Уплътняващи съединения се използват при различни видове опаковки, капачки за тях и пр. и имат пряк досег със съдържанието на опаковката.

Уплътняващите съединения ACTGreen®, включващи марката PROVALIN®, отговарят на всички изисквания за безопасност и екологичност на опаковките и са подходящо решение за всички видове опаковки, включително съобразено с процесите на пълнене (затваряне).

Лаковете ACTEBond BPA-NI на дъщерната компания ACTEGA Rhenania, предлагани от Друк Партнерс, използвани за покритие от вътрешната страна на опаковките, основно при металните опаковки, предоставят цялостно екосъобразно пакетно решение на крайния продукт.

За повече информация:

Друк Партнерс ЕООД
Внос и търговия с полиграфически консумативи за всички видове печат /мастила, лакове и химични продукти/. Смесителна станция за офсетови мастила.
Тел./Факс: 02/ 917 57 00
Тел.: 0896/ 899 559
office@druckpartners.bg

Профил на Друк Партнерс в каталога Полиграфия Инфо

Интернет портал за печатни технологии.