Нова технология за директен печат върху PET бутилки

3048
Нова технология за директен печат върху PET бутилки

Немската компания KHS прави сериозни иновации в начина, по който се етикетират (или по-скоро печатат) PET бутилките.

Те са разработили прототип на една от първите в света машини за директен печат върху този тип опаковки за напитки. Много скоро се очаква бутилките с вода и напитки да нямат етикети, а да бъдат отпечатвани чрез директен цифров печат.

 

печат върху бутилки

Освен новата технология от KHS са се постарали да спазват и изискванията на ЕС относно възможността за рециклиране. Използваното мастило може да се рециклира едновременно със самата бутилка, като това ще оказва минимално въздействие на околната среда и ще намали цената за процеса. От компанията смятат за предизвикателство намирането на решение мастилата да не преминават през PET материала, който е порест и това би застрашило безопасността на намиращите се вътре напитки. За целта в използваните от тях мастила има мономери, които се активират по време на печата и по този начин те се полимеризират. Това предпазва навлизането на мастило във вътрешността на бутилката. При използваната от KHS технология полимеризацията достига до 99%, докато при използваните към момента методи тя е едва 70%.

Производителят е разработил и нов метод за придържане на бутилките една към друга, което ще премахне необходимостта от допълнително външно опаковане с термофолио или друг материал. Тяхното решение е в използването на специално лепило, което да свързва повърхностите на бутилките. Този метод на опаковане е много по-лек от използването на термофолио. Според данни, предоставени от компанията по този начин се използва до 85% по-малко материал, а спестената енергия за опаковане достига 67%. Това е първото лепило, предназначено за PET материали, което може да се отстранява. То е сходно с използваните лепилни точки за закрепване на банкови карти към хартия и позволява различни конфигурации на бутилките в една опаковка.

Разработваната 8 години иновация на KHS бе представена от нейния изпълнителен директор Phil Johnson на събитието NPE 2015, като се очаква допълнителна информация до няколко месеца. Според създателите, целият процес ще позволи скъсяване на времето за производство, гъвкавост при дизайна и персонализация на малки серии. От маркетингова гледна точка това означава, че скоро след края на дадено спортно събитие, снимки на победителите могат да се появят върху бутилките на щандовете в магазините. Това би позволило и брандиране на бутилки при различни маркетингови събития.

Източник: https://www.khs.com
Текста написа: Антон Даскалов

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/