Опаковка направена от лешникови черупки

2010
Опаковка направена от лешникови черупки

С марки като Nutella и Ferrero Rocher, италианската сладкарска компания Ferrero е познато име в цял свят. Техният лешников течен шоколад и бонбоните с лешников пълнеж са станали толкова популярни, че Ferrero купува и използва една четвърт от общата доставки на лешници в света, общо 23 000 т годишно.

хартия от лешници

 

Бизнесът върви добре, но има един проблем: Какво да правим с всички черупки от ядките и люспите на какаовите зърна? Досега те са били изгаряни, една разхитителна практика. През 2010 мениджърският екип на Ferrero си помислил, че трябва да има и по-добър начин. Те отправили покана за предложения, които да им помогнат да се премахнат отпадъците и за създаване на полезно решение за страничните продукти от техните бонбони и течни шоколади.

Papiertechnische Stiftung (PTS), организация със седалище в Мюнхен, Германия, посветена на научните изследвания и разработването на нови и екологично чисти продукти от хартия и картон, печелят проекта с тяхното предложение за опаковъчен материал, изработен от лешникови черупки. Проектът е подкрепен и от ЕС в рамките на инициативата за еко-иновации. Целта е не само да се намери начин за намаляване на отпадъците, но също и за производството на картон, който отговаря на нормативните изисквания за опаковки на хранителни продукти и за намаляване зависимостта от първични влакна.

PTS си партнира с производителя на хартия Stora Enso и заедно продължават да проучват, как лешниковите черупки могат да бъдат използвани в реалното производство на картон. Резултатите са обещаващи: „Средният слой, направен отчасти от орехови черупки има по-голям обем от конвенционалния и по този начин се увеличава якостта на огъване на картона“, казва Wolfram Dietz, мениджър проекти в PTS. Полученият опаковъчен материал е не само екологичен, но може да доведе и до спестяване на разходи, поради по-ниското си тегло и по-добрите характеристики на продукта.

Докато външните слоеве се изработват от висококачествена хартия, за да се гарантира, че са устойчиви и че отпечатаните изображения и лога няма да избледнеят, средният слой обикновено се състои от вторични влакна и целулоза. PTS и Stora Enso са успели да заменят 10 до 20% от дървесната маса за средния слой с лешникови черупки. Партньорите по проекта вече тестват обработваемостта и качеството на новите продукти от картон. „Фактът, че бихме могли да използваме нова суровина в нормалния процес за производство на картон е истински пробив“, казва Dietz, който работи също за използването на слама и други био-базирани материали за производството на хартия.

Проектът ще приключи през следващите месеци и партньорите по него ще вземат решение за по-нататъшните стъпки. За Dietz, най-привлекателната част от процеса е възможността да се помогне за използването на отпадъчни продукти по начин, който е в съответствие с идеите на кръговата икономика, в която продуктите се използват повторно и се рециклират, а ресурсите се използват по отговорен начин.

Източник: blog.drupa.com
Текста написа: Мария Шабанска

Име: Мария Шабанска

Професионален опит: Завършила специалност “Педагогика” в СУ “Св. Кл. Охридски”, но никога не е работила по специалността. Съдбата я среща с артистични натури и над 10 години работи във фирма за реклама и дизайн. След отделянето от фирмата, с колеги започва самостоятелна дейност, между които и предпечатната подготовка на списание “Опаковки и Печат”.

Настоящи занимания: През последните 5 години работи като редактор на списание “Опаковки и Печат”, за което подбира и превежда научно-технически публикации и материали. Занимава се и с подновяването на информацията на сайта на списанието.

В свободното си време: Ако няма възможност да е сред природата, предпочита хубавата книга.