Опаковки за вода

3865

Експерти по опаковките разучват варианти да заменят традиционните бутилки за вода. Обикновената PET опаковка става все по-непривлекателна за потребителите, тъй като не е екологичен продукт.

Опаковки за вода

На пазара с питейна вода постоянно се случват различни неща, потребителите не са доволни от производителите, заради заводите, които силно замърсяват околната среда и в същото време търсенето на бутилираната напитка, а съответно и пазара, постоянно растът.

Независимо от многообразните опаковъчни решения, разработени специално за този пазар, най-голямо търсене сред американските потребители до сега имат PET бутилките. От 1990 до 2000г. търсенето на вода във все по-малки разфасовки расте. Последвалата икономическа криза съществено стеснил пазара на питейна вода, както и много други пазари. След кризата най-голямо търсене имат най-евтините продукти. Така с времето приоритетите започват да се менят и PET бутилките започват да предават своите позиции. В момента потребителите все по-често използват бутилки за многократна употреба.

Трябва да признаем, че обикновената PET бутилка става все по-малко привлекателна. По данни на American Demographics потребителите на бутилирана вода основно са жени, по статистика също така именно жените по-силно се интересуват от защитата на околната среда. Което обяснява и спадът в търсенето.

Известно, е че в съда вече са били разглеждани искове срещу компании произвеждащи бутилирани напитки. Важно е да отбележим, че ако пазарът на питейна вода се откаже напълно от използването на полиетилентерафталат, това не значи, че ще трябва да се откаже от други видове опаковки. Напротив, дори днес за този отрасъл съществуват много други опаковки, голяма част, от който са екологични. Производителите имат варианти, с които да не вредят на околната среда и да угодят на потребителите. Също така не е маловажен и фактът, че цените на новите опаковки са съпоставими с тези на PET опаковките.

Опаковки за вода

Един от основните подходи към по-екологично производство през последните години е така нареченото облекчаване на бутилката. Чрез него производителите намалили теглото на опаковката, а съответно и количеството използван PET. Като правило „облекчаването“ се правило за сметка на намаляване на стените на бутилката и тъй като бутилката става по-тънка това я прави и по-неиздръжлива. Тя лесно се огъва, което не се харесва на консуматорите. За да се избавят от този проблем производителите започнали да добавят към дизайна на бутилките допълнителни укрепващи ребра. Тогава кръгът се затворил, тъй като допълнителните ребра увеличавали теглото на бутилката и количеството използван PET, а съкращаването им вече било невъзможно. Трябва или да се махнат ребрата и да се намали здравината или да оставят ребрата, както и предишното тегло на бутилките.

В тази връзка е интересно да се разгледа една разработка на компанията Sidel-бутилка за вода с название NoBottle. Теглото на иновативната опаковка е 9,9г. като бутилката побира 500 мл вода. NoBottle е произведена по технологията Flex, при която не са необходими допълнителни ребра. Благодарение на тази технология формата на бутилката няма значение, независимо, че тя е изключително тънка.

Опаковки за вода

Новата разработка на компания Krones NitroPouch обединява традиционната твърда опаковка и гъвкавата опаковка. NitroPouch е опаковка за бутилка от 500 милилитра, която тежи само 6,6 грама. Дебелината на стените на бутилката е по-малка от 0,1мм. За по-голямо удобство горната и част е по-тънка от долната, именно там от Krones съветват производителите да поставят етикетите си.

Между подобрените бутилки от Sidel и Krones на пазара се появяват и нови опаковки, наречени гъвкави. Те имат форма наподобяваща бутилка. Именно такава иновация предлага компанията Amcor. Нейният продукт AquaFlexCan не може да бъде наречен нито бутилка, нито пакет, тя е среден продукт обединяващ преимуществата на двете. На външен вид AquaFlexCan е гъвкав пакет с гърло каквото имат и бутилките. При производството на тази опаковка се отделят значително по-малко вредни емисии в сравнение с РЕТ бутилките, а и до колкото теглото на бутилката е само 3 грама, то и отпадъците са по-малко.

Опаковки за вода

Amcor не е единственият хибрид, който можете да срещнете на пазара. Компанията Huhtamaki предлага и своя версия за решението на проблема-гъвкавият кен Cyclero, наричан още DrinkBag. Кенът е предназначен за 200 мл. вода и е уникален с това, че въпреки гъвкавостта си е именно кен а не пакет.

Опаковки за вода

Един от пионерите във внедряването на „не бутилирана“ вода била компанията Jumex, която още през октомври 2005г. започнала производството на детските напитки Nautix, в прозрачни пакети Wedge Aseptic Tetra Pak от по 200мл.

Опаковки за вода

След Nautix в подобна опаковка се появил и моделът Wasatch Icewater на Ampac. Това е опаковка създадено от РЕТ, чиято горна част (гърло и капачка) е разработена от компанията Seaquist Closures. Горната част представлява отваряща се и затваряща се капачка от полиетилен EZ Turn Screw Cap, заедно със силиконов клапан.

Тези пакети положили началото на развитието на частичната гъвкава опаковка за вода, която е предназначена за по-активната част от обществото, тъй като заема по-малко място и носенето и е по-лесно.

Опаковки за вода

За по-активните хора е предназначена и опаковката 82Go, разработена неотдавна от американската компания PlasTech. Опаковката е произведена от полимер с малка плътност, като в пакета се вместват 236 мл. вода. За производството на 82Go са необходими само 2 грама полимер, това е по-малко от теглото на стандартната пластмасова капачка от бутилка. Друг плюс на опаковката, е че тя е напълно преработваема. За жалост производителите твърдят, че така опаковка не може да стане заместител на стандартната бутилка, тъй като не е достатъчно удобна, но е добра алтернатива за спортисти.

Опаковки за вода

За разлика от 82Go, която веднъж отворена не може нито да бъде нито оставена, нито повторно затворена, новата опаковка AquaSac от Envision Flexible Packaging може всичко това. AquaSac е изработена от многослоен полимер, тя е гъвкава, предназначена е за 236мл. вода и може да се отваря и затваря многократно.

Опаковки за вода

В заключение можем да кажем, че дори и без познатите ни РЕТ бутилки на пазара все пак ще останат голям брой възможности за производителите.

Източник: www.upakovano.ru

Написа: Радина Дойнова

Списък с фирми предлагащи изработка на: пластмасови опаковки

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.