Отвъд QR: какво е бъдещето на мобилния маркетинг върху опаковките

2592
Отвъд QR: какво е бъдещето на мобилния маркетинг върху опаковките

QR кодовете са доста популярни, но тук можете да прочетете за няколко технологии, които имат потенциала да ги изпратят в историята.

qr code

 

Днешните потребители искат да бъдат въвлечени, информирани и забавлявани от марките, които купуват. Картонените опаковки успяваха да се справят с тези важни маркетингови функции с плоските си отпечатани повърхности, които са подходящи за предаване на интерактивна продуктова информация, забавни игри и още много. Най-разпространената технология за добавяне на интерактивност към опаковката е QR кодът (Quick Response Code). Днес можете да видите такива кодове на опаковки, рекламни публикации, билборди и дори на тениски. Те насочват клиентите към сайт на продукта или компанията или страница в социална мрежа, след като бъдат сканирани чрез мобилно приложение.

Дори през празничния сезон на 2013 имаше ръст от 33% в използваните QR кодове спрямо предишната година. Въпреки това напоследък има засилени дебати дали потребителите наистина имат полза от QR кодовете. Всъщност, много специалисти намират че QR кодовете са умираща технология, защото са тромави и неудобни за употреба. Днес, потребителите просто не желаят да отделят от времето си, за да извадят телефона си, да отворят приложението, да насочат камерата към продукта, да сканират кода и да чакат сайта да зареди. Още повече, много QR кодове водят потребителите на сайтове, които не са оптимизирани за мобилни устройства или нямат връзка с конкретния продукт.

Въпреки че съдбата на QR кодовете остава неясна, няколко нови мобилни технологии са на път да превземат ценното пространство върху опаковките като направят връзката с потребителя по-лесна. Те включват:

Разпознаване на изображения
Нови приложения като Clickable Paper на Ricoh и Google Goggles позволяват директна мобилна интерактивна връзка с опаковката, като по този начин премахват нуждата от поставяне и сканиране на специален код, който използва ценно пространство за брандиране и разсейва окото от естетиката на опаковката. След сканиране на опаковка с активирана технология Clickable Paper, потребителят може да получи достъп до интернет страници, видео, графики, карти, блогове, онлайн магазини, ревюта на продукта и друга важна информация. Така, за разлика от QR кода, който само отвежда потребителя до един уебсайт, тези приложения за разпознаване на изображения позволяват на потребителите достъп до разнообразно съдържание.

Интелигентни мастила
Touchcode разработи невидим електронен код, който се отпечатва директно върху опаковката. Като просто допре мобилното си устройство до опаковката, потребителят вижда на екрана му увлекателно съдържание, свързано с продукта. Тази технология също добавя интерактивност, без да нарушава дизайна на опаковката. Нещо повече, в момента тя е представяна на пазара като начин потребителя да провери автентичността на продукта преди да го купи.

Добавена реалност
Приложенията за добавена реалност позволяват на потребителите да насочат таблета или смартфона си към опаковката и да видят компютърно генерирана виртуална реалност, която да им осигури допълнителна информация за продукта.

Комуникация от близко разстояние (NFC)
Не толкова широко използвана в опаковките, технологията NFC служи за обмен на информация между две устройства. Когато NFC чип бъде вграден в опаковката (или отпечатан върху нея), продуктовата информация може автоматично да бъде прехвърлена от него на устройството на потребителя. Този метод не позволява записване на много данни, но е достатъчен например за ваучери за отстъпка, уебсайтове или имейл адреси. Най-вероятно е тази технология да бъде използвана в бъдеще за лесно пазаруване на продукти или включване и изключване на телевизори, лампи и други подобни.

Макар, че днес ролята им е незначителна, описаните по-горе технологии ясно показват посоката, в която се насочват интерактивните опаковки. Докато QR кодовете са обещаваща, но не особено добре реализирана идея, тези нови технологии се стремят да опростят и оптимизират контакта с потребителя. За щастие на индустрията, независимо дали тези технологии се развият, картонът ще продължи да е материалът за опаковки, който е най- подходящ да заинтригува и зарадва потенциалните клиенти със способността си с лекота да си взаимодейства с вездесъщите ни мобилни устройства.

Източник: packaging-labels.com
Текста написа: Мартин Новев

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.