Очаква се значителен ръст при търсенето и използването на мастила, безопасни за храни

1464
Очаква се значителен ръст при търсенето и използването на мастила, безопасни за храни

Според агенцията за маркетингови проучвания Smithers Pira опаковките за хранителни продукти и най-вече търсенето на мастилата за тях ще имат сериозен ръст през следващите пет години.

мастила, безопасни за храни ниска миграция

 

Опаковките за хранителни продукти ще имат по-бърз ръст от средния за пазара на опаковки за периода от 2016 до 2021, с общ годишен ръст от 3% CAGR. Мастилата, безопасни за хранителни продукти също ще отбележат значителен ръст в близките години, защото под натиска на компаниите и регулаторите те се използват все по-широко в опаковките на хранителни стоки, сочи изследването на Smithers Pira.

Специалните мастила за хранителни продукти се използват все по-често в печата за хранително вкусовата индустрия, за да гарантират, че няма замърсяване на продукта и храните са безопасни. Докладът на Smithers Pira – Бъдещето на печата за опаковки за храни до 2021 отчита, че през 2016 обемът на пазара е 250 000 тона на стойност 1,83 милиарда долара. Според него перспективите са за годишен ръст от 6% при мастилата за хранителни цели, благодарение на увеличаването на употребата им. Високата цена на тези материали е причина някои от производителите да не ги използват, но тази тенденция се променя под натиска на компаниите и правителствените регулации.

Авторът на доклада, д-р Sean Smyth добавя: „Развитието на опаковките за храна е тласкано от предпочитанията на потребителите, които принуждават компаниите и търговците да променят и осъвременяват предложенията си. Това е постоянен процес, който цели да направи цялата снабдителната верига по-ефективна. В някои случаи това може да работи срещу безопасността, например,когато с цел минимизиране на материалите за опаковка може да намали дебелината на защитното фолио и да го направи по-неефективно в защитата на съдържанието.”

Храната може да бъде замърсена от миграция на печатен материал чрез дифузия от отпечатана повърхност или по време на употреба – най-вече при готвене на висока температура. Безопасните мастила за хранителни цели с ниска миграция ще имат ниски нива на замърсяване, когато са нанесени и изсушени правилно. Използването на правилни материали е важно и спазването на добри производствени практики, които минимизират рисковете е посоката, в която се е упътила опаковъчната индустрия.

Източник: smitherspira.com
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.