Пет тенденции в опаковките за електронна търговия

3667
Пет тенденции в опаковките за електронна търговия

Проучване на Mondi и RetailX събира гледните точки на 5000 потребители от Германия, Полша, Франция, Швеция и Турция, за да представи макро тенденциите в опаковките за електронна търговия

Mondi, споделя своето четири годишно проучване на потребителските тенденции, което предлага задълбочено потапяне в поведението при онлайн пазаруване и отношението на потребителите към опаковките. Проучването е проведено от RetailX и е най-задълбоченото проучване досега с 1000 потребители от Франция, Германия, Полша, Швеция и Турция, като за първи път включва и анализ на разликите между поколенията в моделите на онлайн пазаруване.

Три четвърти от клиентите на петте избрани за проучването пазара пазаруват онлайн поне веднъж месечно и харчат средно от €12 до €120 на месец. Защо те избират да пазаруват онлайн е важно, както и разбирането на функциите на електронната търговия, които потребителите ценят най-много. Модата е най-силният продуктов сегмент, следван от домашни стоки, потребителска електроника и продукти за красота. Проучването потвърждава, че сред поколенията и страните най-добрите двигатели за онлайн пазаруване са по-ниските цени и удобството, по-специално спестяването на време и директната доставка до домовете.

Photo by RoseBox رز باکس on Unsplash

Петте ключови тенденции са описани по-долу.

Тенденция №1: Защитата на стоките и съобразяването с околната среда продължават да бъдат две от най-големите изисквания на клиентите
94% от потребителите посочват на първо място защитата на стоките като техен най-важен фактор, особено когато това е продукт със стойност. Следва лекотата на затваряне за евентуални връщания на продукта, която се е увеличила от 74% през 2019 г. на 88% тази година. „Тъй като клиентите видяха нарастващата наличност на лесно затварящи се опаковки, те също осъзнаха колко добре те отговаря на техните нужди по отношение на удобството да могат лесно да се затварят отново, без да търсят опаковъчната лента, но също така и по отношение на аспекта на устойчивостта на повторно използване на опаковки“, казва Нишич, Директор eCommerce на Mondi Group. Екологичността на опаковката (84%) и улесненото изхвърляне (80%) са следващите най-важни фактори.

Тенденция №2: Прекомерното опаковане струва повече от очакваното
Големите опаковки дразнят 86% от потребителите спрямо 79% през 2021 г., а излишните вътрешни опаковки дразнят 78% от клиентите. Повече от две трети (67%) от отговорилите в проучаването в петте страни са казали, че прекомерното опаковане би накарало клиентите да не купуват от марката. „Прекомерното опаковане не е устойчиво или рентабилно. Изследването показва, че то може да повлияе на решенията за покупка, като клиентите избират да не подкрепят повече търговците на дребно, които са сгрешили.“ казва Нишич.

Тенденция №3: Моментът на разопаковане има значение
Опаковката не е само функционалност. Става въпрос за цялостното преживяване. Проучването е установило, че информираността за „разопаковане“ нараства на много пазари. В Полша например през 2019 г. 32% от потребителите са чували за „разопаковане“ в сравнение с 66% тази година. През 2021 г. 46% от анкетираните казаха, че уникалното изживяване при разопаковане, вдъхновено от открояващата се опаковка на продукта заради опаковката, би ги убедило да поръчат отново от същия търговец. Тази година това се е повишило до 78%. „Концепцията за разопаковане е нещо повече от клиент, който разопакова поръчката си“, казва Нишич. „Става дума за използване на възможността да дадете на клиентите изживяване с марката, което ще запомнят по всички правилни причини.“

Тенденция №4: Потребителите са все по-склонни да плащат малка премия за опаковка, която отговаря на техните нужди
Потребителите казват, че са все по-склонни да платят около 1 евро допълнително за опаковка, която най-добре отговаря на техните нужди. Готовността да се плаща за най-подходяща опаковка се е повишила от 48% в Полша през 2021 г. на 81% тази година и от 56% през 2021 г. в Германия до 70% през 2022 г. Като цяло на петте пазара 72% от потребителите са готови да платят за опаковане, като поколението Z (80%) и милениалите (74%) е най-вероятно да се съгласят.

Тенденция №5: Поведението и тенденциите на Милениалите (Поколение Y) движат пазара
Това са клиенти, които пазаруват онлайн с най-голяма честота и е най-вероятно да купуват онлайн поне веднъж на ден (8%) и повече от веднъж седмично (37%). Те също така харчат много в различни сектори. Техните възгледи също са едни от най-силните, като Милениалите са най-склонни да оценят различните характеристики на опаковката като решаващи за тях в сравнение с други поколения. Те са и поколението с най-голяма готовност да плащат допълнително за опаковка, която отговаря на техните нужди.

Вижте още:
Фирми в предлагащи изработка на картонени опаковки.
Фирми предлагащи изработка на транспортни опаковки.

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.