Планирана сензация при опаковките за 2016 година

1967
Spread the love

Три компании Avantium, Coca-Cola и Danone са подписали договор с ALPLA Werke Alwin Lehner GmbH за разработка на бутилки от полиетилен фуранат под търговското наименование PEF (polyethylene furanoate).

inline_693_/images/16_06_2013_vs1_i.jpg

Според компаниите сключили договора, новите био бутилки PEF трябва да изместят добре познатите PET и към 2016 година да заемат 100% от световния пазар.
Био бутилки PEF са принципно ново поколение амбалаж, който се изготвя на основата на 100% биосуровина и от продукти получени при рециклиране на полиестери. Новата технология има определени предимства пред РЕТ, тъй като не изразходва обичайните природни ресурси необходими за  производството на РЕТ.

PEF бутилките в сравнение с РЕТ имат  значително по-добри защитни свойства по отношение на кислорода, въглеродния двуокис и водата, като по този начин удължават срока на годност на продукта и намалявайки производствените разходи за неговото производство.

За по-добрите показатели на новия продукт PEF сравнено с РЕТ говорят и независимите изследвания на Института Коперник в Утрехт. В изявление на Том ван Акен (Tom van Aken),  генерален директор на Avantium личи увереност, че с обединените  усилия на четирите компании ще бъде постигнат резултата PEF да стане основният опаковъчен материал за пазарите на бира и безалкохолни напитки.

Източник: www.upakovano.ru
Написа: инж. Васил Станев

Име: инж. Васил Станев

Професионален опит: Инженер- технолог полиграфическо производство, т.е. полиграфист от старата школа, завършил полиграфия в Украйна. Създал първата матура по полиграфия в България, която се зачита за прием в специалност "Полиграфия" в ХТМУ София. Инж. Васил Станев преподава дълги години в Добрич, където и изучава два випуска по полиграфия

Настоящи занимания: Отскоро е назначен за преподавател в Националната професонална гимназия по полиграфия и фотография в София. Той допринесе най-много за онлайн речника в Printguide.info, който обогати с над 400 думи. Инж. Станев е наш автор и консултант по всички въпроси, свързани с офсетовия печат и довършителната обработка.

В свободното си време: Превежда руска и украинска поезия и сърфира в социалните мрежи.