Скоро опаковките може да съдържат информация за това колко време ще трябва да ходим след тяхната консумация

1821
Скоро опаковките може да съдържат информация за това колко време ще трябва да ходим след тяхната консумация

В бъдеще, когато си вземете храна от супермаркета може да се сблъскате с опаковка, която ви казва колко минути физическо натоварване ще бъде необходимо, за да изгорите приетите калории.

информация колко време ще трябва да ходим

 

Tака може да бъде в Австралия, където са предложени нови правила за етикетирането на хранителните продукти.

Намирането на начин от страна на политиците да направят потребителите по-информирани към съдържанието на храните е един непрекъснат процес. С поставянето на информация колко дълго ще трябва да ходите, за да изгорите енергията от храните, изследователите от Университета в Пърт са намерили ефикасен начин за това как етикетите на нездравословните храни биха били много по-ефективни. Само си представете колко стресиращо ще е да видите 30 минути върху опаковката на любимото си десертче, от което хапвате по няколко на ден. Дори предлаганите в България данъци за вредни храни няма да са толкова ефикасни.

Според изследванията на екипа върху различни продукти става ясно, че за всяко малко кенче с Кока Кола трябва да имате 41 минути физически усилия, докато за едно блокче Mars – повече от час.

Към момента в Австралия, както и в по-голямата част от света се посочва препоръчителен дневен прием, но едва ли някой си прави труда да събира всички тези числа и да проверява в края на деня с колко е превишил дневния си лимит. Именно това доказва и изследване от 2010 година, а именно че този тип етикети и информация не променят поведението на потребителите към вредните храни. Истината е, че само с една енергийна напитка сте достигнали 96% от препоръчителния дневен прием на захар.

Ето така се заражда идеята за измерване на калоричността на всяка храна, чрез посочване на минутите, необходими за ходене пеш с цел пълното и усвояване. Изследването върху 1000 потребители е доказало, че те са много по-ефективни при избора на храни и кара хората да изберат бутилка с вода, пред кенче с газирана напитка, за което ще е необходимо 40 минути ходене.

Въпреки че изследването е добре оценено в научните среди и е едно от 10-те най-добри проучвания за 2014 година, австралийското правителство все още не е посочило срок, в който ще разгледа подобни промени върху етикетирането на храни. Наднорменото тегло е огромен проблем за страната с 63% при възрастните и 25% при децата в Австралия, където 1/3 от дневните енергия се приема под формата на вредни храни. А, ако се чудите колко време трябва да ходите за 100 грама сладки – точно 2 часа и 11 минути. Вие решавате.

Източник: www.sciencealert.com
Текста написа: Антон Даскалов

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/