Според ново изследване рециклираните картонени опаковки са опасни за здравето

2415

Компании, които използват рециклиран картон за производство на опаковки са започнали да търсят приложими алтернативи на материала, след като разследване посочи, че химикали, които се съдържат във вестникарските мастила могат да замърсят храната.

Изследването е ръководено от д-р Koni Grob в Лабораторията по безопасност на храната в Цюрих. То е разкрило, че минералните масла от мастилата на рециклираните вестници могат да попаднат в храната през вътрешната опаковка. В някои случаи, процентът на минерални масла е бил между 10 и 100 пъти по-висок от допустимото ниво за хранителни продукти като зърнени закуски, спагети и ориз.

Изследвани са 119 продукта, купени от германски супермаркети и голямата част от тях са съдържали повече минерални масла от допустимото. Само тези с по-плътна и скъпа вътрешна опаковка са избегнали замърсяването, което нараства с времето, което кутиите престояват. „Около 30 продукта от 119 не съдържаха минерални масла, почти всички заради вътрешна преграда”, каза д-р Grob.

Изследванията са показали, че съществува вероятност от здравословни проблеми в резултата от дълга употреба на замърсена храна. Въпреки това за момента данните не сочат пряка заплаха за здравето. Мнението на швейцарските специалисти по безопасността на храненето е, че потребителите, които имат балансирана и разнообразна диета нямат поводи за притеснение.

Компаниите за зърнени храни Jordans, Kellogg и Weetabix вече обявиха намеренията си да намалят или изцяло да спрат употребата на рециклиран картон в опаковките си. Jordans вече са спрели употребата на рециклиран картон в опаковките си. Другите две компании са предприели стъпки за намаляване на количествата масла и откриване на приложима алтернатива на рециклирания картон.

Говорител на Kelloggs заяви, че въпреки, че според експертите няма пряка заплаха за здравето, компанията преразглежда опаковките си. Той добави „Работим с доставчиците си върху нови опаковки, които да отговарят на изискванията ни за опазване на околната среда, но и да имат значително по-ниски нива на минерални масла. Търсим и алтернативи за вътрешното покритие на пакетите.”

В момента, повече от 50% от картонът, използван в Европа е от рециклирани материали, тъй като картонът, произведен от нов дървен материал е по-скъп и наличните количества няма да са достатъчни за покриване на сегашната консумация. Освен това, според Grob, преминаването изцяло към такъв картон няма да реши проблема изцяло, защото транспортирането заедно с кутии от рециклирани вестници също може да предизвика замърсяване.

рециклираните картонени опаковки са опасни за здравето

Източник: telegraph.co.uk, printweek.com
Текста написа: Мартин Новев

Интернет портал за печатни технологии.