Умна опаковка за фармацевтичната индустрия

1410
Умна опаковка за фармацевтичната индустрия

Компанията Rondo е първият производител на кутия с вградена NFC технология, предназначена за фармацевтичната индустрия.

rondo

 

Целта е да бъде дадена възможност за интерактивна комуникация между производителите и клиентите или между клиентите и лекарите или аптеките.

Използването на NFC (Near Field Communication) е все по-често, независимо дали става въпрос за безкасово разплащане на малки суми, отключване на автомобил, електронни билети за пътуване или друго действие в живота ни. Всичко това става възможно поради широкото използване на смартфони, поддържащи този стандарт за безконтактен обмен на данни на малки разстояния чрез радиокомуникация. Ето защо не е изненада, че и фармацевтичните компании проявяват интерес към технологията, а възможните приложения са многобройни.

Решението на Rondo бе представено за първи път на изложението Fachpack 2015, което се проведе в последователно Нюрнберг и Мадрид. Опаковките, предложени от компанията са комбинация между фармацевтична опаковка и вградени по време на производството NFC чип и/или дисплей. Производителят представи две приложения. В първия пример с доближаване на смартфона до опаковката се визуализира листовката, намираща се вътре. Във втория – лекарството може да бъде поръчано повторно по електронен път, след като таблетките в него са изчерпани. В процеса на поръчка се визуализират дори името на клиента, дозировката и името на лекарството, чрез натискане на бутон рецептата от лекаря се препраща директно към аптеката, след което пациентът получава потвърждение на своята поръчка.

„Разликата и най-вече предимството в сравнение с решенията, използващи RFID е в малкото разстояние, което е необходимо между предавателя и приемника. Това означава, че вашите данни са много по-защитени и не могат да бъдат прочетени от по-голямо разстояние.” Така обяснява предимствата на технологията Mike Bernhardt, продуктов мениджър в Rondo. Още едно предимство на този продукт е това, че всеки чип е с индивидуален номер, което би могло да се използва като защита от фалшифициране.

Другата новост, демонстрирана от производителя е използването на дисплеи в опаковките. Показан пример дава индикация дали дадено лекарство е било прието или не. По този начин може да бъде доказано и дали дадена опаковка вече е отваряна. Повече информация за продуктите на Rondo може да намерите на сайта на компанията.

Източник: www.packagingeurope.com

Текста написа: Антон Даскалов

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/