Умна опаковка показва дали храната е с изтекъл срок на годност.

1881

Изследователи от Strathclyde University разработват нов материал за гъвкави опаковки, който променя цвета си, когато храната губи своята свежест.

Учените се надяват да комерсиализират своята разработка възможно най-скоро, което ще подобри безопасността на опакованите храни и ще намали погрешно изхвърлените годни за използване храни.  Проектът е финансиран с £ 325,000 от програмата за стимулиране на икономическия растеж Scottish Enterprise. Очаква се тази година само във Великобритания домакинствата да изхвърлят около 8,3 милиона тона храни, повечето от които могат да се ядат. Освен това около един милион са случаите на хранително отравяне годишно. В глобален мащаб цифрите за доста по-големи.
 
Целта на новите смарт опаковки е да насочи вниманието на потребителите, когато храната е на път да загуби своята свежест, има повредена опаковка, превишен е срокът на годност или е била в слаб хладилник.  В момента има най-различни други показатели за свежестта на храната, които се вмъкват в опаковките под формата на етикети например. Не са обаче по-скъпи. Идеята на изследователите от Strathclyde University е показателят да е част от самата опаковка и да променя цвета си, когато свежестта на храната се влоши на определено ниво. Новите опаковки ще се използват като част от т.н опаковане в модифицирана атмосфера, представляващо вкарване на смес от газове като азот, кислород или въглероден диоксид по време на запечатването.

Новият материал за гъвкавите опаковки ще реши окончателно проблема с грешни етикети за годност или неспазване на технологията за съхраняване в хладилни камери на бързоразвяляща се храна.

Андрю Милс
На снимката Андрю Милс – ръководител на проекта за новата опаковка

Източник: www.bbc.co.uk

Интернет портал за печатни технологии.