„Факторът Pringles“ и рециклирането на опаковки

1551
„Факторът Pringles“ и рециклирането на опаковки

Британската асоциация по рециклиране посочи печатни продукти, които според нея са „злодеите“ в света на рециклирането.

тубус, опаковка

 

Pringles, компания, която е собственост на Kellogg’s е посочена специално в реч, на изпълнителния директор на асоциацията по рециклиране, Simon Ellin на конференция през миналия месец. Според Ellin най-големите проблеми възникват при използване на различни материали в една опаковка. Той посочи „прингълизацията“ на опаковъчната индустрия като основен проблем.

„Кой идиот е направил дизайна на това, от гледна точка на рециклирането?“ е запитал той на конференцията, цитиран от Press Association. „Имаме картонен тубус, метално дъно, пластмасов капак. Факторът Pringles – във фазата на дизайна трябва да поправим това. Нещата, които слагаме в кошовете си за рециклиране, трябва да могат да се рециклират. Трябва да се отървем от фактора Pringles.”

Освен Pringles, Ellin също така посочи Lucozade като „злодей номер две,“ защото бутилките на компанията са толкова объркващи за компютъризираните скенери, че се налага да се вадят на ръка от конвейера за рециклиране, както и бутилките за почистващи препарати, черните пластмасови тарелки, използвани от супермаркетите и опаковките на уиски.
Според BBC, говорител на Pringles е коментирал: „Всички елементи на опаковката на Pringles могат да служат за бариера, за да запазят (чипса) пресен. Това значи по-дълъг срок на годност и намалява разхищенията на храна.”

Lucozade коментираха, че осъзнават отговорността си по отношение на околната среда и са намалили използването на пластмаса в бутилките си с 540 тона през миналата година. Говорител добави: „Ние приветстваме всяко технологично развитие, което подпомага тези амбиции.“

Източник: theguardian.com, bbc.co.uk
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.