Хартиена бутилка за вино от GreenBottle

5284

Британската компания за екологични опаковки подписа договор за производство на бутилки за вино, направени от хартия, с производителя Kingsland Wines.

Хартиена бутилка за вино от GreenBottleХартиената бутилка тежи едва 60 грама, стъкленият и еквивалент е 400 грама. Хартиените бутилки са направени от 100% биоразградима хартия и имат капачки на винт. Очаква се да се появят на пазара във Великобритания през юли. Подобно на проекта на GreenBottle за хартиени бутилки за мляко, пуснат миналата година, продуктът на компанията е изработен чрез съчетаване на влакна от мека и твърда дървесина, съчетани с добавки, които да ги направят водоустойчиви.

Хартиената опаковка се произвежда чрез патентован процес, наречен „моделиране на целулозата чрез термоформоване “. Тя съдържа пластмасова обшивка, която според компанията използва едва една трета от количеството материал, който се влага в традиционните пластмасови бутилки. За производството на бутилките са разработени специални машини, които могат да произвеждат по около 5 броя в минута.

Повърхността на бутилките е годна за различни типове печат, които са подходящи повърхности със заоблена форма и текстура, например ситопечат. Те могат да бъдат декорирани и чрез залепване на етикети. Основателят и собственик на GreenBottle Martin Myerscough каза, че компанията може да произвежда до два милиона бутилки годишно. Той добави: „Не виждам защо тази идея да не е наистина успешна. Хората се смееха когато капачките на винт (за бутилки вино) се появиха на пазара преди пет години, а вижте колко голям пазарен дял имат в момента.“

Източник: greenbottle.com
Текста написа: Мартин Новев

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.