Sappi и HP Indigo създават гъвкави опаковки от хартия

354
Sappi и HP Indigo създават гъвкави опаковки от хартия

Нуждата от екологично решение в гъвкавите опаковки накара производителят на хартии Sappi и производителят на печатни решения HP Indigo да обединят усилията си в създаването на гъвкави опаковки от хартия. Целта е да се намери екологично решение за гъвкави опаковки, които се рециклират и и намаляват драстично замърсяването на околната среда.

 

 

Решението на Sappi е хартия, която елиминира нуждата от допълнителни специални покрития или ламиниране. Хартията е преминала успешно тестовете за печат на HP Indigo.
Първият продукт, с който са експериментирали, са херметически затварящи се опаковки за супа. Този продукт се оказва истинско предизвикателство – не само, че всяка торбичка трябва да бъде уникално проектирана и персонализирана, но и да бъдат добавени специални цветове за защита на марката – сребро и жълто. В последствие материалът трябва да издържи и всички довършителни операции от лакирането да запечатването.

Sappi предлага перфектния материал – Sappi’s Guard Gloss 4-OHG в грамаж от 91 g / m² за торбичките за супа. Компанията разполага с най-обширното портфолио от устойчиви решения за опаковане и алтернативи на материалите, произведени от петролни продукти. „Над 80% от хартиените материали с висока защита произхождат от възобновяеми източници. Решението за гъвкави опаковки от хартия прави допълнителните специални покрития или ламиниране излишни и материалите могат да бъдат рециклирани заедно с обикновената хартия“ – подчертава Катрин Бьомюлер, мениджър на Sappi’s Support Support Consumer Goods and Self Adhesives.

Guard Gloss 4-OHG е гланцова хартия с високи бариерни свойства срещу кислород, водни пари, мазнини, масла и миризми. Подходяща е за директен контакт с храни и може да пакетира сухи и мазни храни, както и нехранителни продукти като лекарства, семена и таблетки за миялна машина. Хартията е 80% рециклируема.

HP Indigo правят успешни тестове за печат на опаковките за супа в своя печатен център в Барселона. Опаковката, която създават е с три различни уплътнения и с формат 130мм х 86мм. Тестват опаковката с шест различни дизайна и персонализация с променливи данни, за да отговорят на различните предпочитания на клиентите. След печата нанасят гланцово защитно покритие на водна основа ACTDigi Protective Coating AQ440125 на компанията за довършителни материали ACTEGA. То има висока устойчивост на топлина и надраскване и съхне бързо и по този начин се избягва допълнителното ламиниране. Минималното покритие, което е необходимо за нанасяне, прави опаковката не само екологична, но и лесна за производство и транспортиране до точките на продажба.

Проучвания в ЕС за 2020 г. (напр. „Европейски предпочитания за опаковане 2020“ от Two Sides Europe) показват, че видът опаковка е изключително важен фактор за потребителите. Опаковките от хартия и картон се нареждат на челните места сред потребителите по отношение на екологичност, включително и възможност за компостиране в домашни условия (72%), по-добра грижа за околната среда (62%) и по-лесно рециклиране (57%). Освен това опаковките от хартия или картон се считат за най-рециклирания материал, като 30% от потребителите вярват, че европейският процент на рециклиране е над 60% (като всъщност рециклират 85% от хартиените и картонени опаковки).

Източник: Sappi

Деси Тодорова

Име: Десислава Тодорова

Професионален опит: Познава печатния бранш по-добре от страната на клиента. Над 10 години се занимава с организацията на рекламни кампании, медия планиране, събития и продажба на реклама. Образованието по "Масови комуникации" в НБУ със специалност "Продуцентство" й дава възможност да се занимава с рекламните кампании на големи концерти и събития. Има стаж в БТА като репортер - мястото, на което е научила как се пишат новините.

Настоящи занимания: В последните 15 години се е посветила на портала Printguide.info и свързаните с него сайтове. През повечето време се занимава с продажби на рекламните площи, но не малка част от времето си отделя в създаване на новите проекти към портала.
Създател на печатните издания "Принт идея", "Dotbrain - пътеводител на пазара на труда в печата и рекламното производство".

В свободното си време: активен блогър и любител-градинар.