Tesa BevSeal – иновация срещу фалшификацията на алкохолни напитки

2080
Tesa BevSeal – иновация срещу фалшификацията на алкохолни напитки

За ценителите на вина и алкохолни напитки те са не само наслада, но съществена финансова инвестиция. Именно поради това производителите на фалшив алкохол са голям проблем, както за потребителите, така и за самите производители.

 

Ново решение за защита на алкохолни търговски марки, бе представено от Tesa на изложението Wine Track във френския град Бон на 13 март тази година. То се нарича BevSeal и надеждно предпазва оригиналните бутилки от повторно пълнене с фалшив алкохол. За целта са използва комбинация от технологии за разработване на стикер, който се залепя на гърлото на бутилката върху опаковката, предпазваща капачката. Стикерът не може да бъде премахнат нито чрез ниска, нито чрез висока температура без да се наруши неговата цялост. Така търговците на дребно и потребителите могат да удостоверят дали дадена бутилка е била отваряна.

Предпазният стикер съдържа и уникален код с индивидуална последователност от букви и цифри за всяка отделна бройка. Това кодиране се повтаря в ралични елементи, някои от които са скрити, и дава по-голяма сигурност от използването на холограми върху етикетите.

Проверка за оригиналността на дадена бутилка може да се постигне и чрез смартфон. Това става чрез мобилното приложение TESA Direct, което производителите на алкохолни напитки могат да внедрят в своето производство. Проверката става чрез QR-код, който се предава чрез шифрована връзка за проверка в база данни. Също така чрез това приложение всяка бутилка може да бъде проследена по веригата за доставки, което е особено ефективно при производителите на изискани вина.  

Източник: http://www.packagingeurope.com/
Текста написа: Антон Даскалов

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/